‘Link vermist duo met pleegzoon Desi Bouterse’

(Telegraaf)- Het rechercheteam in Rotterdam dat de verdwijning van Romeo Donk en Roy Hari in september onderzoekt, kijkt naar een mogelijke link tussen de verdwijning en een aangifte tegen pleegzoon Romano Meriba van Desi Bouterse. Het duo verdween na een ruzie over een partij cocaïne.

De verdwijning van een partij cocaïne in de Antwerpse haven in 2012 leidde tot een ongekend slagveld binnen de Mocro-maffia in Nederland en België. Nu lijkt een zoekgeraakte partij coke de kiem te zijn voor een nietsontziende oorlog binnen de onderwereld, die mogelijk aan nog twee criminelen het leven kostte.

In september reisde de Surinamer Hari Bisnoepersad, beter bekend als Roy Hari (58), af naar Nederland om met de Rotterdammer Romeo Donk (55) te praten. De twee waren aangesproken op de verdwijning van een grote partij cocaïne van enkele honderden kilo’s. Beide vlogen vervolgens naar Suriname, waar ze in rook opgingen. Op 18 september werd de uitgebrande auto van de twee gevonden, in een buitengebied aan de rand van Paramaribo. De lichamen zijn nooit gevonden. Donk, die eerder al in verband werd gebracht met drugsdelicten, zou 300.000 euro hebben geïnvesteerd in de partij. Het Rotterdamse rechercheteam dat de dubbele vermissing onderzoekt, zegt tegen De Telegraaf deze informatie eveneens te hebben.

Surinaamse Ryan

 In het onderzoek naar de twee verdwenen mannen, die vrijwel zeker zijn vermoord, is nadrukkelijk een Surinaamse man genoemd die een rol zou spelen bij de cokesmokkel en de verdwijning. Het gaat om ene Ryan, die een contact zou zijn van leden van de familie Bouterse en een puissant rijke zakenman. De recherche onderzoekt zijn rol.

 In het onderzoek naar de dubbele verdwijning kijkt de politie naar een mogelijke link met Romano Meriba, de omstreden en eerder voor doodslag en roof veroordeelde pleegzoon van president Bouterse. In september werd door een Surinaamse man uit Amsterdam aangifte wegens ontvoering en mishandeling gedaan tegen Meriba. Die zou hem en drie anderen ernstig mishandeld hebben omdat een koffer met coke was zoekgeraakt. Volgens de aangever heeft hij de koffer echter nooit gehad.

Groep achter verdwijning

De recherche houdt er rekening mee dat de groep die achter de ontvoering en mishandeling zou zitten, ook betrokken is bij de verdwijning van Donk en Hari. „We onderzoeken of de verdwijning en de aangifte met elkaar te maken hebben en richten ons nu op het horen van veel getuigen”, zegt recherchechef René Bergwerff, die verder niets over het onderzoek wil zeggen. Bergwerff zegt dat hij de getuige die aangifte deed zo snel mogelijk wil horen. De politie in Suriname doet eveneens onderzoek naar de aangifte tegen Meriba. De dochter van Donk, die haar voornaam liever geheim houdt, betreurt het dat de politie in Nederland in haar ogen de vermissing laat heeft opgepakt. Ze is wel blij dat er nu volop aan de zaak gewerkt wordt. „Volgens mijn informatie had mijn vader een conflict over geld met de schoonzoon van een steenrijke zakenman in Suriname. Een zeer goede kennis van de pleegzoon van de president. Daar ligt volgens mij de oplossing van de verdwijning.”

Zoektocht naar vader Dochter Donk is zelf in Suriname geweest voor onderzoek. Volgens de vrouw is de kans groot dat haar vader nog in leven is. „Hij is niet dood. Het is een opzetje van de politie. Daarom is er twee weken gewacht met het melden dat er sprake was van een vermissing. De mensen achter de verdwijning wordt de hand boven het hoofd gehouden, omdat Meriba erbij betrokken is.” Ze is vastbesloten door te gaan met de zoektocht totdat haar vader is gevonden.

De Bouterse-clan heeft zware veroordelingen gehad in het verleden. Meriba werd veroordeeld voor roof, doodslag en het gooien van een granaat naar een ambassadeur, Dino Bouterse zat eerst een paar jaar in Suriname in de cel voor wapen- en drugssmokkel en zit nu in de Verenigde Staten een straf uit voor drugssmokkel en hulp aan terroristen.

Desi Bouterse is veroordeeld voor het opdracht geven voor meerdere moorden en cocaïnehandel. Hij moet nog steeds een straf uitzitten in Nederland.

De advocaat van Meriba, Raoul Lobo, laat weten pas in een later stadium een reactie te kunnen geven op de aangifte en de link die de recherche onderzoekt met de dubbele verdwijning. „Ik heb nog geen enkel dossier gezien en acht het dus prematuur om te reageren. Ik heb hierover ook nog geen ruggespraak kunnen houden met Meriba.”

 

More
articles