Voorlopig geen repatriatievluchten

De directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) overste Danielle Veira deelde gisteren tijdens de reguliere Covid-19 bijeenkomst mee, dat er nu op dit moment geen repatriatievluchten zijn. ‘’We hebben momenteel wel een lijst binnen van ongeveer 12 mensen die in India gestrand zijn”, zei Veira. Zij stelde dat het team nu druk bezig is een samenwerking aan te gaan met andere airlines, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie Openbare Werken, Transport en Communicatie om een mogelijkheid te vinden, zodat de mensen weer via Nederland terug naar Suriname kunnen komen. Het voormelde geldt voor alle mensen die op plekken zijn waar de Surinaamse Luchtvaartdienst Maatschappij (SLM) niet naar toe gaat. “Het gaat even duren, dus we vragen een beetje geduld van de mensen”, aldus Veira.

Momenteel zijn net als Suriname andere landen bezig met de repatriëring. Elk land wil zijn mensen beschermen, de mensen die er nu de dupe van worden, zijn de gestrande mensen. Volgens Veira gaat het team door de noodzakelijke dingen te doen, zodat de mensen op een gezonde manier weer via Nederland terug komen naar Suriname. “We weten dat jullie daar zijn, mensen in India, China Ecuador, Sint Lucia, Santo Domingo en de andere plekken, wij gaan jullie terug halen”, aldus Veira. Zij riep de mensen op in contact te blijven met het consulaat en de ambassade en dat ze ook aangeven hoe het met ze gaat.

“Als u medicatie nodig hebt, geef dat ook door en als het nodig is dat u een arts wenst te zien, zullen ze dat ook voor u doen. Wij laten onze mensen niet in de steek”, aldus Veira.

De regering stelt alles in het werk burgers die door de internationale Covid-19 maatregelen  in het buitenland zijn gestrand, huiswaarts te brengen. Er stond voor gisteren een vlucht vanuit Miami met ongeveer 100 passagiers op schema. De repatrieringsprocedure zal in bepaalde gebieden worden aangescherpt, waardoor het terugbrengen  van ingezetenen een vlotter verloop kan hebben. Naast de online herregistratie op de covid-19 website, moeten repatrianten ook een quarantainecontract tekenen met de overheid. Met de ondertekening gaan zij akkoord, om na aankomst in Suriname in quarantaine te gaan. De Coördinator van NCCR Jerry Slijngaard benadrukte dat de mensen zich moeten houden aan de gemaakte afspraken.

Op elke vlucht zijn er artsen aan boord en worden passagiers medisch gescreend. Er is volgende week meer informatie over repatriatievluchten uit Nederland. Het betreft een grote groep personen die zal afreizen uit een hoog risicoland. Om de gezondheid van deze groep mensen en de burgers van ons land te garanderen, moeten eerst alle nodige voorzieningen voor een veilige opvang in orde zijn. Zodra dit alles geregeld is, wordt bekendgemaakt wanneer deze groep gestrande personen terug naar huis kan.

More
articles