Gisteren werd onthuld, dat Apache Corporation en Total SA voor de tweede keer een belangrijke olie-ontdekking hebben gedaan in het geografische punt aangeduid als Sapakara West-1, voor de kust van Suriname in blok 58. De put werd geboord met de Noble Sam Croft met Apache als operator. Na voltooiing van de petroleumactiviteiten in Sapakara West-1, zal de Noble Sam Croft verhuizen naar het derde prospect in Blok 58, Kwaskwasi, dat ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1 ligt.
Volgens Staatsolie CEO, Rudolf Elias, is de kans op een derde ontdekking groot, omdat kwaskwasi tussen de Sapakara en Maka-put ligt. Daarna volgt de vierde put Keskesi, die ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1 zal worden geboord. De zoektocht naar aardolie voor onze kust is al een aantal jaren gaande. “ Staatsolie is ready en heeft al 5 jaar hier naartoe gewerkt en blijft erop hameren, dat het bedrijfsleven en de overheid met haar instituten zich moeten klaarstomen voor het effect van deze olievondsten. Het aller belangrijkste is, dat wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om de oppositie, coalitie, bedrijfsleven en vakbonden te betrekken in het process, dat wanneer wij bijvoorbeeld USD 1 miljard ontvangen in 2025 voor onze olie, dat wij weten hoe wij daarmee om moeten gaan”, aldus Elias. De CEO zegt verder, dat Staatsolie een ‘equal partner’ wil zijn met de bedrijven waarmee zij samen zal werken voor wanneer er olie wordt gevonden. “We willen meedenken, meepraten en we willen gezien worden als een equal partner, we zijn nu al bezig om onze processen zodanig transparant te maken, zodat we makkelijk naar de internationale beurs kunnen”, aldus Elias. De overheid moet nu al erover nadenken, wat zij zal doen met al het extra geld dat binnenkomt van de olievondst. De overheid is momenteel nog niet ready voor al het geld dat zal komen uit de olievondsten, gezien de wetten die hierop moeten toezien en zorgen voor de structurering van Instituten die zullen zorgen voor goede investeringen en opzetten van teams, die het geld duurzaam moeten investeren. “Nu hebben we een wet op een welvaartsfonds, maar die houdt geen rekening met een grote olievondst. Dat wil zeggen, als we de wet zouden toepassen zoals die nu is, dan zou plotseling al het geld dat we verdienen met de olievondst in dat fonds gaan. Dit is niet slim bedacht, want je zou een percentage (bijvoorbeeld 20%) ervan kunnen gebruiken voor verschillende sectoren zoals de gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur enzovoorts. Hij is daarom van mening, dat de overheid en het parlement hierover beginnen te praten over de wet op een welvaartsfonds, want hierdoor kunnen er rationele beslissingen worden genomen”, aldus Elias. De wet op een welvaartsfonds houdt in, dat de gelden voor dit fonds komen uit de extra opbrengsten uit de mijnbouwsector als gevolg van de gunstige marktprijzen voor olie en goud. In deze wet is vastgelegd dat het welvaartsfonds onder geen voorwaarde deel mag uitmaken van de monetaire reserves van het land of direct ter beschikking staan van het uitgavenbeleid van de regering. “Zo een fonds zou je eventueel kunnen aanspreken in tijden van nood, zoals wij nu ervaren met de Coronacrisis, maar zeker niet voor het financieren van beleidsmaatregelen, die op de begroting van de regering staan”, stelt Elias.
Tot slot zegt Elias, dat deze olievondsten ervoor zullen zorgen, dat er zoveel geld loskomt, dat het niet toekomt aan ons alleen, maar ook aan onze kinderen en kleinkinderen. De generaties die na ons komen, zullen de vruchten van dit stukje welvaart, moeten plukken. Er zijn genoeg voorbeelden over de gehele wereld, kijk maar naar Noorwegen en Chili, hoe door een welvaartsfonds, generaties lang kunnen genieten van zo een vondst. Daarnaast moeten we ook leren uit de fouten die zijn gemaakt in Venezuela, Equatorial Guinea en Nigeria, waar er ook grote olievoorraden zijn gevonden, maar vanwege slecht beleid komen de rijkdommen niet ten goede aan de totale bevolking. “Staatsolie is al 5 jaar ready voor een grote olievondst, en wij wisten dat wanneer er daadwerkelijk offshore olie werd gevonden, dat het zeker meegenomen is en daarop zijn wij voorbereid”, aldus Elias.
-door Gladys Findlay-