Olieprijs gedaald onder USD 20

Door de toegenomen angst dat de wereldwijde “lock down” veroorzaakt door het coronavirus nog wel maanden zou kunnen duren, en de vraag naar brandstof verder zou kunnen dalen, zijn de olieprijzen vandaag, scherp gekelderd. De Amerikaanse ruwe olie dook per barrel kort zelfs onder de US$ 20.  Brent-ruwe olie, de internationale benchmark voor olieprijzen, daalde met 2,08 dollar of 8,3% tot US$ 22,85 dollar, na een eerdere daling tot US$ 22,58 dollar, de laagste notering sinds november 2002. De ruwe olie van de Amerikaanse West-Texas Intermediate (WTI) daalde met US$ 1,11 of 5,2% tot US$ 20,40. Eerder in de verhandeling zakte WTI naar US$ 19,92. De olieprijs is nu zo laag, dat het voor veel oliemaatschappijen onrendabel wordt actief te blijven, aldus analisten. Producenten met hogere kosten zullen geen andere keus hebben dan de productie stop te zetten, vooral omdat de opslagfaciliteiten bijna vol zijn.

“De wereldwijde vraag naar olie neemt ernstig af als gevolg van Covid-19-gerelateerde reisbeperkingen en sociale afstandsmaatregelen”, zegt UBS-olieanalist Giovanni Staunovo. “Op de korte termijn moeten de olieprijzen mogelijk lager in de cashkostencurve belanden om de productie stop te zetten om zo te voorkomen dat tanktops worden bereikt,” voegde hij eraan toe.

More
articles