Volgens Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), moet het bedrijfsleven gekend worden bij besluitvorming van de regering en wel met betrekking tot het Covid-19 coronavirus. Het gaat hierbij vooral om de aanname van de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren en het besluit van de regering om de import van niet-essentiële c.q. luxe goederen te verbieden. Bilkerdijk zei vanmorgen in het programma Mmanten Taki, dat bedrijven en fabrieken direct de effecten van de maatregelen zullen ervaren en besluiten daarom in samenspraak met deze organisaties genomen moeten worden.
De minister van Handel, Industrie en Toerisme, kan volgens Bilkerdijk niet alleen bepalen welke producten essentieel zijn om geïmporteerd te worden. We moeten samen bepalen wat er wel geïmporteerd moet worden.
De overheid zal financiering nodig hebben voor wat zij wel wil importeren en dat moeten we met onze belastingmiddelen betalen. We willen ook niet dat specifieke mensen een bepaald product gaan importeren. Het moet open zijn voor een ieder”, vindt Bilkerdijk.
De coronacrisis betekent alleen ellende voor bedrijven. De directeur van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft intussen aangegeven, dat met het coronavirus een ergere crisis op komst is dan die van 2009. Om de crisis in Suriname te kunnen opvangen, is het volgens Bilkerdijk belangrijk, dat het bedrijfsleven betrokken wordt bij de besluitvorming van de overheid. Over financiële bijstand van de regering aan bedrijven die in problemen zijn gekomen door de Covid-19 crisis moet ze tenminste de salarissen van werknemers uitbetalen, zegt Bilkerdijk dat ondersteuning essentieel is, maar dat de overheid dat niet uit eigen middelen kan doen.
Hij denkt dat de regering in de richting van de Wereldbank of IMF zal moeten kijken, want met eigen middelen zal er massief monetair gefinancierd moeten worden. Het IMF en de Wereldbank hebben de laagste rente, waarbij ons land minder kosten zal hebben bij het terug betalen. “We gaan wel meer huiswerk hebben, maar ze zijn speciaal voor dit soort zaken opgericht”, stelt Bilkerdijk. Over de wet zegt hij dat er gesprekken zijn gevoerd met De Nationale Assemblee (DNA). DSB heeft afgezien van het kort geding tegen de wet, maar volgens Bilkerdijk is het kort geding nog in proces totdat zij zien wat DNA van de wet maakt. Hij verduidelijkt dat de organisatie niet tegen het versterken van de SRD of het reguleren van de valutastromen is, maar wel tegen het instellen van een toezichtsorgaan.