Autohandelaren hanteren nog steeds hoge koers voor aflossing

Enkele burgers die hun maandelijkse aflossing voor hun voertuig bij een autohandelaar wensten te doen, werden onaangenaam verrast, daar zij nog steeds de betaling moesten voldoen tegen een hogere cq zwarte markt koers. Met de afkondiging van de wet valutaverkeer, zouden alle in valuta lopende aflossingen omgezet moeten worden in Surinaamse dollars, en wel tegen de door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gestelde koers. De wet werd op 21 maart met zesentwintig stemmen aangenomen in het parlement en de vorige week maandag, ondertekend door president Bouterse.

Verschillende financiële instellingen hebben moeite met de wet, gezien volgens hen de koers wordt bepaald door vraag en aanbod en niet door een wet aanname.

“Er is een wet aangenomen om ons als “kleine man” te beschermen, maar wanneer we hier komen worden we geconfronteerd met een hoge koers”, zegt een gebelgde burger tegenover de krant.

Volgens hem zal deze wet niet werken, gezien autohandelaren doen wat ze willen. “Niemand kan optreden tegen deze groep en als “kleine man” weet je ook niet meer waar te gaan.

Abdoel kwam praten op de televisie over de rose maffia’ (Autohandelaren en cambio’s), waarom worden ze dan niet aangepakt”, zegt de burger. Hij zegt verder dat er een gebrek aan controle op de naleving is bij deze wet. “Men zegt je gewoon doodleuk dat ze hun eigen koers hanteren en als je terugrekent kom je op iets van SRD 12”, aldus de burger.

Volgens hem is dit niet alleen het geval bij autohandelaren, maar ook bij bepaalde winkeliers. “De prijzen in de winkels blijven stijgen, terwijl er een wet is aangenomen”, geeft hij aan.

Ook mensen die huishuur betalen, of aflossen voor een perceel, uitte hun misnoegen via sociale media. Volgens deze personen heeft de wet geen nut als er geen controle erop kan worden uitgevoerd en je ook nergens terecht kan voor een aanklacht.

Ze geven verder aan, contact te hebben gemaakt met parlementariërs uit het kamp van de coalitie, echter geven deze slechts aan, dat er niet betaald moet worden in valuta. “Als ik mijn huishuur niet voldoe, dan zit ik morgen op straat en zij lekkertjes in hun woning”, liet ene G.H op haar facebook pagina weten.

NDP-parlementariër, Daniella Sumter, zou hebben aangeven dat de regering bezig is met het voeren van gesprekken met de verschillende belanghebbenden en dat daarop een verklaring zou komen vanuit de regering. Echter is dit tot op heden niet gebeurd.

More
articles