Basisgoederen blijven betaalbaar

De minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) Stephan Tsang verklaarde gisteren tijdens de covid-19 persconferentie, dat het van groot belang is dat de basisgoederen betaalbaar blijven voor het publiek. Nu de Wet controle Valutaverkeer en Transactiekantoren er is, zal de Centrale Bank van Suriname(CBvS) koers worden gehanteerd, dan de eerder aangekondigde koers van SRD 8.50 voor de importeurs. In het kader van de voedselveiligheid en garantie hebben Chotelal en Combé Markt volgens de bewindsman reeds aangegeven, dat zij voor veel basisproducten nu al verlaagde prijzen hanteren.
Tsang zei dat er ook afspraken zijn gemaakt met winkeliers, winkeliersverenigingen, Chinese verenigingen, importeurs, en leveranciers om zoveel als mogelijk open te blijven.
Ook dat er geen sprake mag zijn van prijsopdrijvingen, die een gevolg bleken te zijn van de koersontwikkelingen, die de importeurs ertoe brachten om steeds de prijzen aan te passen. “Hierdoor zullen mensen hun inkopen kunnen blijven doen tegen betaalbare prijzen. De winkeliers zullen zich houden aan de maximale winstmarge”, stelde Tsang.
Hij legde uit, dat er afspraken zijn gemaakt met de winkels. Deze houden in, dat de beperkte openingstijden door de desbetreffende winkel zal worden aangegeven, zodat men weet waar en wanneer ze inkopen kunnen doen. De winkelier mag bepalen of hij via een raam of luik verkoopt of dat hij een beperkt aantal mensen per keer toelaat. Winkeliers zullen mondkapjes dragen, handschoenen worden afgeraden, omdat men de handen dan minder vaak zal wassen of ontsmetten. Er zal ervoor gezorgd worden dat men de 2 meter afstand onderling toepast door bijvoorbeeld hokjes aan te geven op de vloer, waar men kan staan. Patrouilles worden in samenwerking met de politie opgevoerd, om de veiligheid te waarborgen. Men dient zoveel als mogelijk te betalen met mobiele betaalsystemen zoals Uni5pay en Mopé. Volgens de minister zijn er ook afspraken gemaakt met de importeurs. Deze afspraken zijn gemaakt, zodat leveringen vlotter en veiliger zullen verlopen. Importeurs zullen zich ook moetenhouden aan hun winstmarge en de koers. Daarnaast zullen de maximale prijzen bekendgemaakt worden voor de gebieden, waar ze hun producten leveren. Zo kan het publiek ook meehelpen prijsopdrijving tegen te gaan. De importeurs zullen helpen bij het verspreiden van flyers voor bewustwording met betrekking tot Covid19 en zoveel mogelijk gebruikmaken van mobiele betaalsystemen.
De bewindsman deed daarbij ook een beroep op de bevolking om begrip op te brengen voor de Chinese winkeliers, omdat zij geconfronteerd worden met beelden van familie en vrienden uit China ernstig bevreesd zijn. “Houd u zich dus aan de voorzorgsmaatregelen die de winkelier vraagt voor afstand houden en hygiëne. Neem de “social distancing” in acht: houdt zoveel als mogelijk 2 meter afstand van elkaar. Neem de hygiëne voorschriften in acht”, aldus Tsang. Bij sprake van prijsopdrijving kan er via het nummer 1940 gemeld worden, zodat het ministerie kan onderzoeken en optreden.
De minister heeft ook gesprekken gevoerd met producenten, namelijk de landbouwers en pluimveehouders. Voor hen volgen zeer binnenkort voorstellen om vast te stellen hoe de winkels voorzien kunnen worden van lokale producten.

-door Adiën Samuel-

More
articles