WHO roept coronavirus uit tot internationale gezondheidscrisis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag na een spoedberaad een internationale gezondheidscrisis afgekondigd vanwege het nieuwe coronavirus. In China zijn inmiddels 170 mensen aan het virus overleden. Wereldwijd zijn er bijna 8.000 besmettingen, waarvan 98 in achttien andere landen dan China.

Volgens de WHO hoeven landen niet over te gaan tot aangepaste reisadviezen ten opzichte van China en blijft handel met het Aziatische land mogelijk. “De internationale gemeenschap moet vooral samenkomen om landen met zwakkere gezondheidsstelsels te beschermen tegen het virus”, aldus de WHO.

Het aankondigen van de officiële gezondheidscrisis betekent dat landen op een internationaal niveau moeten samenwerken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De procedure is ontwikkeld na de SARS-epidemie in 2002 en 2003. Sinds 2009 is deze crisis vijf keer eerder uitgeroepen, voor onder meer de Mexicaanse griep, ebola en het zikavirus.

Dat er nu officieel een internationale gezondheidscrisis is afgekondigd, betekent niet dat Nederland zich grotere zorgen hoeft te maken over dat het virus hier opduikt. In Europa zijn ‘slechts’ ongeveer tien besmettingen en er zijn geen rechtstreekse vluchten van Wuhan naar Nederland.

Nederlanders die vanuit Wuhan worden geëvacueerd naar Nederland, worden eerst enkele weken in quarantaine geplaatst. Als zij ziek zijn, worden ze ook geïsoleerd waardoor verdere verspreiding in Nederland wordt voorkomen.

Directeur-generaal WHO prijst aanpak China

Volgens directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO heeft het “tot voor kort onbekende virus een enorme impact” achtergelaten. “Dankzij de inzet van de Chinese hulpdiensten is het aantal besmettingen buiten China relatief klein gebleven”, aldus Ghebreyesus.

Hij prijst het Aziatische land voor haar bereidheid om een “economische en sociale klap” op te vangen en haar communicatie naar de rest van de wereld. “De snelheid waarmee China het virus signaleerde, aanpakte en bekendmaakte is buitengewoon goed. China zet een voorbeeld hoe een virusuitbraak aangepakt moet worden.”

Virus veroorzaakt luchtwegaandoeningen

Het virus kan luchtwegaandoeningen veroorzaken, van een simpele verkoudheid tot serieuze longinfecties. De meeste mensen die overlijden aan deze gevolgen zijn ouder of hebben onderliggende gezondheidsaandoeningen. Australische wetenschappers zijn er inmiddels in geslaagd het coronavirus te kweken in een laboratorium. Dit is een doorbraak in het traject naar het ontwikkelen van een vaccin.

Inmiddels is duidelijk dat het virus overgedragen kan worden van mens tot mens. Dat is, buiten China, ook gebeurd in Duitsland, Japan, Vietnam en de Verenigde Staten.

 

Bron: https://www.nu.nl/buitenland/6025647/who-roept-coronavirus-uit-tot-internationale-gezondheidscrisis.html

More
articles