Veel vragen over strafbaarstelling verspreiding foto’s minderjarigen

Tijdens de vergadering gisteren van De Nationale Assemblee (DNA) waarbij de regering nadere wijzigingen wenst te brengen in het Wetboek van Strafrecht, hebben de assembleeleden veel vragen gesteld over een nieuw artikel dat in de wet geplaatst zal worden, waarbij het verspreiden van foto’s van minderjarigen strafbaar gesteld wordt. In de wet is opgenomen dat personen die een afbeelding van een minderjarige die de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, verspreid zonder toestemming van de minderjarige of diens wettige vertegenwoordiger, strafbaar is. Deze persoon riskeert een hechtenis van ten hoogste een maand en een geldboete van de hoogste categorie.
Rosellie Cotino, voorzitter van de commissie van rapporteurs, haalde aan dat dat dit artikel verder strekt, omdat minderjarigen over het algemeen niet over zichzelf beslissen. Ze wilde weten, waarom er dan gesteld wordt dat de persoon toestemming van de minderjarige moet hebben. Verder wees zij op feestjes waar foto’s worden gemaakt, die vervolgens doorgestuurd worden en gedeeld op sociale media. Cotino vroeg zich af of in de toekomst wij dan toestemming zouden moeten hebben van alle ouders van de kinderen op het feest om de foto’s te kunnen plaatsen op sociale media. Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP, wilde verduidelijking van het woord afbeelding. Hij is van mening dat duidelijk gesteld moet worden om welke afbeelding het gaat.
Daarnaast wees Abdoel op de verschillende shows die georganiseerd worden waarbij jeugdigen op allerlei manieren dansen. “Als je op het podium staat, fotografeert iedereen en het is nooit duidelijk waarvoor de beelden gebruikt worden. Hoe kijken we hier tegenaan?”, vroeg Abdoel aan de regering. Melvin Bouva, die op dat moment de vergadering leidde, vroeg de regering ook om duidelijkheid hieromtrent. Het moet volgens hem duidelijk vastgesteld worden om welke afbeelding het gaat en hoe ver men wil gaan met het strafbaar stellen hiervan.
Initieel betreft de wijziging van het Wetboek van Strafrecht zoals voorgesteld door de regering, de toevoeging van een nieuw artikel tegen grooming.
Dit is de gedraging waarbij de dader onder andere via chat en e-mail contact, het vertrouwen van het kind (jeugdigen jonger dan 18 jaar) wint, het kind verleidt tot het delen van intimiteiten en op die wijze het kind in de digitale wereld vatbaar maakt voor seksueel misbruik in de fysieke wereld. Bij grooming is er nog geen sprake van het plegen van een daadwerkelijk seksueel misbruik, maar waarvan wel misbruik is gemaakt, is de open communicatie mogelijkheid op het internet om die kinderen te benaderen. De commissie van rapporteurs heeft daarnaast voorgesteld om ook een artikel toe te voegen, waarbij het vervaardigen, tentoonstellen en verspreiden van seksuele gedragingen van personen en het verspreiden of openbaar maken van schokkende afbeeldingen van ongelukken, ook strafbaar gesteld worden.
Marlon Budike (NPS) wees vooral op het fenomeen van jeugdigen die op sociale media doen alsof ze volwassen zijn of aangeven, dat ze ouder zijn, met als gevolg dat volwassen mannen opgesloten worden. Budike stelde dat er ook wat gedaan moet worden aan deze jeugdigen. Krishna Mathoera (VHP) gaf aan dat seksueel misbruik verontrustende proporties heeft aangenomen en dat een strafrechtelijke aanpak daarom nodig is. Mathoera merkte op dat in deze wet de leeftijd gesteld is op 18 jaar, terwijl het Wetboek van Strafvordering geen strafrechtelijke gevolgen verbindt aan seks met minderjarigen ouder dan 16 jaar. Mathoera heeft graag dat de leeftijd in deze wet in lijn gebracht wordt met de bestaande wetgeving. In het geval van grooming wees zij ook erop dat een meisje van 15 volgens de wet, in het huwelijk mag treden met een man van minstens 17 jaar. Zij vraagt zich daarbij af wat de aanpak zal zijn als een man betrapt wordt op grooming als er huwelijksafspraken zijn. Ook wilde ze verduidelijking van ‘seksuele gedragingen’. Volgens Mathoera is het belangrijk dat vastgesteld wordt wat hieronder valt, zodat de wet effectief kan werken. De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, zal vandaag in het parlement ingaan op de vragen van de leden.

door Priscilla Kia

More
articles