Bankwezen staat voor enorme uitdagingen

(Foto: Regillio Derby)

De voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) Eblein Frangie, gaf eerder dit jaar in een interview aan, dat hij stil staat bij de uitdagingen die het jaar 2020 met zich mee zullen brengen. Hij concludeerde dat dit jaar, economisch een uitdagend zal worden voor banken, mede vanwege de verkiezingen voor de nieuwe samenstelling van De Nationale Assemblee. Frangie hoopt dat de aanloop naar en de dag van de verkiezingen, rustig zullen verlopen. Momenteel geven de banken hun volle ondersteuning aan de National Risk Assessment (NRA), waar meer dan dertig personen uit het bankwezen bij zijn betrokken. De banken werken samen met de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jennifer van Dijk-Silos en betrekken het bedrijfsleven, de consumentenvertegenwoordigers, BNets, CBvS en de overheid, om te analyseren op welke wijze het giraal betalingsverkeer voor de consument effectiever ingericht kan worden. In 2020 moeten alle banken zijn overgestapt conform de Wet op de Jaarrekening, op de International Financial Reporting Standards (IFRS). “Banken hebben intern veel te doen om het systeem op een hoger niveau te krijgen. Maar als wij zoals de afgelopen jaren, wederom intensief als banken zullen samenwerken alsook de communicatie met de samenleving open en transparant houden, verwachten wij dat ondanks de vele uitdagingen, wij er als geheel goed doorheen kunnen komen”, zei liet Frangie.
Suriname heeft als lidstaat van de CFATF, een zusterorganisatie van de Financial Action Task Force (FATF), de NRA vorig jaar mei gelanceerd. De NRA is de eerste stap die lidlanden dienen te zetten ter voorbereiding op hun evaluatie in de 4e evaluatieronde van deze organisatie. De toetreding tot de CFATF brengt met zich mee dat Suriname zich dient te houden aan de veertig aanbevelingen van de FATF, waaronder het tegengaan van witwassen (money laundering) en het tegengaan van financiering van terrorisme.
Vorig jaar oktober werd een persconferentie gehouden over de internationale ontwikkelingen en regelgeving voor de publieke en private sector met name Anti Money Laundring (AML) regulering, het creëren van impulsen voor een continuerend vertrouwen in de financiële sector, trends en relevante ontwikkelingen ten aanzien van het accountantsberoep.
De NRA werd eveneens besproken. In de bijeenkomst die vorig jaar werd gehouden, kwam naar voren dat Suriname zijn financiële huishouding weerbaar moest maken tegen alle vormen van crimineel geld. De aandacht gaat vooral uit naar het tegengaan van money laundring. Uiterlijk juli dit jaar moet Suriname voldoen aan een lijst van veertig aanbevelingen van de FATF om blacklisting te voorkomen.
De Nationale Risk Assessment wordt uitgevoerd door een speciaal daarvoor ingesteld Project Management Team (PMT), dat nagaat waar de zwakke schakels zijn en hoe deze samen met de desbetreffende organisaties en instituten, weggemaakt kunnen worden. Het betreft een intensief traject dat door de meeste landen in drie jaren wordt doorlopen. Suriname tracht dit binnen een jaar te doen, maar heeft op dit moment geen andere keus dan zich optimaal in te zetten vanwege de naderende deadline.

More
articles