Suriname kreeg zijn gasgehalte dagen na vondst te horen

Suriname heeft onlangs aangekondigd dat Apache en Total, twee oliemaatschappijen die voor de kust opereren, een ontdekking van koolwaterstoffen hebben gedaan op de olieconcessie Blok 58.
In zijn Maka Central-1-bron kondigde Apache aan, dat het een geologisch model bevestigde met 73 meter (240 voet) olie en 50 meter (164 voet) lichte olie en gascondensaat.
Slechts enkele dagen na die ontdekking was het be-drijf Wood Consultancy, Wood Mackenzie, in staat een rapport te publiceren waarin de olie- en gasinhoud van die vondst werd uitgesplitst. In het rapport stelde Wood Mackenzie, dat de ontdekking naar schatting 300 miljoen vaten olie, 150 miljoen vaten condensaat en 1,4 biljoen kubieke voet gas bevat. Voor de Guya-nezen is de schatting van de inhoud van een vondst zo snel nadat deze is ge-maakt, ongehoord. Dit komt omdat het vijf jaar heeft geduurd om het aardgasgehalte te achterhalen in de eerste ontdekking van ExxonMobil in 2015.

Suriname beveiligt betere fiscale
voorwaarden
Suriname heeft niet alleen het geluk te profiteren van meer openbaarmakingen en transparantie dan Guya-na. Het heeft ook geprofiteerd van een royalty-tarief dat meer dan drie keer dat van Guyana is.
Terwijl de royalty van Guyana voor de lucratieve Stabroek Block-overeenkomst slechts 2 procent is, ontvangt de Surinaamse regering een royalty van 6,25 procent van de olie geproduceerd op Block 58. Kaieteur News begrijpt ook dat de bedrijven Suriname een inkomstenbelasting van 36 procent zullen betalen. In het geval van Guyana hebben ExxonMobil en haar partners, een aantal belastingvrijstellingen gekregen. Guyana zal ook belastingcertificaten geven aan ExxonMobil, zodat het ook zou worden vrijgesteld van belastingen in zijn thuisland.

 

(Bron: https://www.kaieteurnewsonline.com/2020/01/17/suriname-was-told-its-gas-content-days-after-find/)

More
articles