“De wetgever bepaalt zelf als hij/zij de adviezen van het Constitutioneel Hof meeneemt tijdens een uitspraak”, zegt advocaat Hugo Essed, tegenover de krant. In het parlement zou er onenigheid zijn ontstaan onder leden van de oppositie. Volgens hen zijn er voor de benoeming van de leden van het hof, alleen voordrachten gedaan vanuit de coalitie.
‘Volgens de wet is het de taak van het parlement om de leden van het hof voor te dragen, waarna zij benoemd worden door de president. De benoeming vindt plaats binnen de voorgedragen kandidaten”, stelt Essed. Echter is volgens hem niet bepaald hoe de voordracht zou moeten plaatsvinden. “Tot nu toe is het parlement vrij daarin en omdat de coalitie in de meerderheid is, maakt ze daar gebruik van”, zegt Essed.
VHP-parlementariër Mahinder Jogi, zei tegenover een lokaal dagblad, dat de oppositie ook leden had voorgedragen aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, echter zijn deze niet besproken tijdens de openbare vergadering van afgelopen maandag.
Jogi is van mening dat de voorzitter zich niet onafhankelijk opstelt en dat ze met deze actie heeft bewezen, duidelijk een voorstander te zijn van ‘’een paars hof’’. Jogi zei dat de voorzitter bewust voorbij is gegaan aan de oppositie, daar er volgens hem plannen zijn de uitspraak van het 8 Decemberstrafproces te beïnvloeden.
“Het maakt in feite niet uit als het in dezengaat om een paars hof, omdat het in dezen niet gaat om een rechterlijke instantie”, zegt Essed. Hij geeft aan dat het Constitutioneel Hof geen rechtsprekend, maar adviserend orgaan is. “Het is per slot van rekening de wetgever die bepaalt als zij het advies wensen mee te nemen in het geheel”, zegt de advocaat. Het Constitutioneel Hof zal dan ook geen invloed hebben op de uitspraak in het 8 Decemberstrafproces.
door Yves Kloppenburg