Beloofde projecten Nickerie uitgebleven

De regering had beloofd in Nickerie, een aantal projecten uit te voeren. ‘’Deze projecten zijn uitgebleven’’, zegt VHP-parlementariër, Jitendra Kalloe tegenover De West. ‘’Het is bij beloftes gebleven’’, zegt hij.
Terugblikkend op 2019 zegt de volksvertegenwoordiger, dat het gaat om de volgende projecten: (1) bouw van een brug over de Corantijnrivier; (2) opknappen van het kantongerechtsgebouw; (3) goede veerverbinding Guyana-Suriname; (4) verbeteren van de infrastructuur; (5) vervangen en/of reviseren van waterpompen; (6) aanpakken van vermoedelijke corruptie bij SML; (7) terugbrengen van de USD-wisselkoers, waardoor de kosten van de input van de rijstboeren ook afnemen.
Kalloe geeft aan dat de productie in het rijstdistrict dit jaar, verder achteruit is gegaan. Ook heeft het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON), gefaald goede kwaliteit zaaizaad te produceren, waardoor veel rijstboeren zijn overgestapt naar zaaizaad uit Guyana. Hij zegt dat de rijstboeren het steeds moeilijker hebben. “Waar blijft de belofte van de regering om de rente op leningen voor rijstboeren te verlagen?”
Ook het onderwijs is volgens hem niet wat het wezen moet. Kalloe kan zich niet voorstellen dat ondanks de goede prestaties van de leerlingen in Nickerie, zij het toch moeten doen met verouderde boeken, gebroken meubilair en grasvelden die niet op tijd worden gemaaid. ‘’Voor 2020, het verkiezingsjaar, verwacht ik populistische projecten die slechts voor 50-75 procent uitgevoerd zullen worden, met als doel de indruk te wekken dat de regering werkt’’, zegt hij.
In Paramaribo kunnen burgers die hun huishuur of aflossing van voertuigen in US-dollars moeten betalen, terecht bij de cambio van firma B. Chotelal aan de Hendrikstraat. Er mag tot een bedrag van US-dollar 300 gekocht worden per persoon tegen een koers van SRD 8. Kalloe zegt tegenover Suriname U-News, dat ook Nickerie behoefte heeft aan goedkope US-dollars. Hoewel hij het koersbeleid van de regering niet ondersteunt, benadrukt hij dat burgers in Nickerie ook huishuur moeten betalen of hun auto’s moeten aflossen. Volgens hem laat de regering de Nickerianen in de steek. De straatkoers voor de US-dollar ligt inmiddels rond de SRD 8.60, terwijl de koers van de euro boven SRD 9 ligt. Kalloe merkt op dat steeds meer mensen Nickerie verlaten richting Paramaribo of het buitenland, omdat zij hun woningen niet kunnen onderhouden.

door Johannes Damodar Patak

More
articles