Zwevende kiezers schijnen etnisch te willen stemmen

De groep zwevende kiezers is met 42.000 stemmers, een grote onvoorspelbare factor bij de komende verkiezingen. Zij kan de uitslag met ongeveer 4 zetels beïnvloeden. De zwevende kiezers schijnen volgens het onderzoek, dat in november 2019 werd uitgevoerd door OpiniePeilingen Suriname (OPS), etnisch te willen stemmen. Indien wordt gevraagd tussen welke partijen de zwevers twijfelen, wordt de VHP het vaakst genoemd (23%) gevolgd door de NPS (14%) en de NDP (13%). De meeste zwevers neigen naar de VHP, maar dit blijken voornamelijk de niet-creoolse kiezers te zijn. Bij de creoolse kiezer is de keuze vooral tussen de NDP en de NPS.
Het beeld dat ontstaat, is dat de Hindostaanse NDP-verlaters neigen naar de VHP, en de creoolse naar de NPS. De mixgroep die de NDP verlaat, kiest juist wel voor de VHP en niet voor de NPS. De NPS lijkt dus vooral aantrekkingskracht te hebben op de creoolse kiezer. De zwevers komen voornamelijk uit de groep van personen die de NDP de rug heeft toegekeerd (30%). Een groot deel van de voormalige NDP’ers heeft dus nog geen nieuw politiek huis gevonden. 35 procent van de zogenaamde firstvoters kiest voor de VHP en 18 procent voor de NDP. Een groot deel (35%) van de firstvoters is nog zwevend. Opvallend genoeg kiezen de firstvoters niet voor nieuwe partijen zoals Strei! en PRO. De zwevers behoren voornamelijk tot de personen die in 2015 niet hebben gestemd (27%) en de firstvoters (17%). Het is opvallend dat een groot deel van de niet-stemmers in 2015, nu wel overweegt te stemmen. Zoals vermeld, is het opmerkelijk dat personen die in 2015 niet hebben gestemd, nu wel overwegen te gaan stemmen. De belangrijkste verklaring die hiervoor wordt gegeven, is ontevredenheid met de leefsituatie. Door te stemmen, denkt men hierin verandering te kunnen brengen.
Het is te verwachten dat de verkiezingsopkomst hierdoor in 2020 een stuk hoger zal uitvallen dan in 2015. In 2015 bedroeg deze 75 procent. De peilingen wijzen uit dat de opkomst op dit moment rond de 80 procent zou bedragen. VHP begint volgens de peiling een multi-etnisch karakter te krijgen. In 2015 was 85 procent van de VHP-kiezers Hindostaan. Dit is gedaald naar 74 procent. Met name de groep ‘mix’ kiest nu voor de VHP en maakt daarvan 11 procent uit. De NDP is in vergelijking met de VHP, nog steeds de meest etnisch gediversifieerde partij. Binnen de NDP zijn er echter verschuivingen waar te nemen. Het aantal Hindosta-nen neemt af van 21 procent naar 14 procent. Deze groep lijkt nu te gaan kiezen voor de VHP. Het grootste deel van de NDP bestaat nu uit de creoolse groep (37%) en mix (25%).

More
articles