Hoge huurprijzen brengen burgers in problemen

In de binnenstad van Paramaribo worden bezoekers in toenemende mate geconfronteerd met dak- en thuislozen. Ging het een aantal jaren terug met name om mensen die een zwerversbestaan leiden, tegenwoordig zijn er ook mensen die dakloos raken doordat zij niet meer in staat zijn de huur te betalen. Een mevrouw die de nacht doorbrengt op een stoep aan de Waterkant, verklaarde hedenochtend tegenover de krant, dat zij geen andere keus heeft. Vanwege een huurachterstand is zij op straat gezet door de verhuurder van het pand waarin zij verbleef. “Ik heb wel een baan, maar het is niet genoeg om in mijn levensonderhoud te voorzien en ook nog de huur te betalen”, zegt de mevrouw.
De krant heeft eerder dit jaar, er al melding van gemaakt dat er een toename is van het aantal dak- en thuislozen in de binnenstad. De toenmalige directeur van Stichting Bureau Dak- en Thuislozen, Reza Dhoekie, heeft gezegd niet veel te kunnen doen voor deze groep, omdat zij niet over de middelen beschikt. “Vroeger kon je nog een onderkomen vinden aan de Wichersstraat, maar dat is intussen gesloten. Familie vangt je ook niet meer op, want zij hebben ook geen ruimte”, stelt de dakloze vrouw. Ze geeft aan dat er geen beleid wordt ge-voerd voor de mensen met een laag inkomen. “Het bedrag dat ik op een gegeven moment moest betalen voor huur, was hoger dan mijn inkomen.
En je vindt nergens meer een woning van SRD 800“, aldus de mevrouw. Uit het straatbeeld is af te leiden dat het aantal vrouwen onder de dak-en thuislozen sterk is toegenomen.

door Yves Kloppenburg

More
articles