IMF: CBvS moet toezichthoudend beleid vernieuwen

Op 11 december 2019 heeft de directie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het artikel IV-overleg 2019 met Suriname afgesloten. Het IMF erkent, dat er nog steeds belangrijke zorgpunten bestaan in de financiële sector en dringt erop aan, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zijn toezichthoudende acties vernieuwt en een meer assertieve benadering gebruikt om ervoor te zorgen, dat banken binnen een vooraf bepaald tijdsbestek, terugkeren naar de naleving van wettelijke vereisten. Er is een uitgebreid crisisbeheersysteem nodig om de Centrale Bank de mogelijkheid te geven om waar nodig in te grijpen in het bestuur en de operaties van banken, en om de resolutie van banken te verbeteren. De goedkeuring van ontwerp-wetgeving op deze gebieden, dient aldus het IMF, zo snel mogelijk te geschieden. Het IMF is voorts optimistisch, dat de autoriteiten dit jaar zijn begonnen met een National Risk Assess-ment (NRA) voor de beoordeling om het AML / CFT-kader verder te verbeteren.

Aanvang Monetaire Financiering
Het IMF uitte zijn bezorgdheid over de hervatting van de monetaire financiering van de begroting dit jaar, maar verwelkomt het plan van de autoriteiten om dergelijke verdere financiering te voorkomen, onder meer door een nieuwe Bankwet.
Dat geldt ook voor de recente introductie van nieuwe monetaire instrumenten en de voorbereiding van verschillende wetsontwerpen om het monetaire kader te verbeteren. Desalniettemin onderstreept het IMF, dat de Centrale Bank ook expliciete monetaire doelstellingen moet publiceren en zijn operationele mogelijkheden verder moet uitbreiden om reservegelden effectief te im-plementeren en de coördinatie met de re-gering inzake liquiditeitsprojecties en -operaties verder te versterken. Volgens het IMF is een flexibelere wisselkoers nodig om als schokdemper te fungeren.

Economie stabiel
De economie van Suriname groeit gestaag met lage inflatie. Het reële bruto binnenlands product (bbp) groeide met 2,6 procent in 2018, na 1,8 procent in 2017.
De groei is breed gebaseerd met uitbreidingen in de groothandel en detailhandel, bouw, hotels, restaurants en productie, terwijl de mijnbouw stabiel is gebleven. De inflatie is gedaald tot onder de 5 procent, voornamelijk als gevolg van wisselkoersstabiliteit en controle over overtollige liquiditeit. Het werkloosheidspercentage be-droeg 7,6 procent in 2017 en zal naar verwachting verder zijn gedaald in 2018. Het reële bbp zal naar verwachting jaarlijks met 2¼ tot 2½ procent toenemen in 2019-2024, terwijl de inflatie naar verwachting laag blijft. Het saldo van risico’s voor deze vooruitzichten is echter negatief, voornamelijk als gevolg van fiscale onevenwichtigheden. Het totale begrotingstekort zal naar verwachting 8,6 procent van het bbp bereiken in 2019, terwijl de staatsschuld hoog blijft op ongeveer 72 procent van het bbp.

Artikel IV
Het artikel IV-overleg van dit jaar was gericht op beleid om de economie op middellange termijn te versterken. Deze om-vatten fiscale maatregelen om de inkomsten en efficiëntie te verhogen en de uitgaven te verlagen, beleid om de toezichtskaders van de monetaire en financiële sector te verbeteren en structureel beleid om de potentiële groei te stimuleren.

Beoordeling directie
Uitvoerende bestuurders van het IMF zijn optimistisch dat de Surinaamse economie gestaag groeit, met een dalende werkloosheid, lage inflatie en een stabiele wisselkoers en benadrukt, dat deze stabilisatie een kans biedt om de centrale uitdagingen voor de economie aan te pakken, waaronder een zwakke fiscale positie en stijgende overheidsschuld, monetaire en financiële toezichtskaders die moeten worden verbeterd, een lage mate van economische diversificatie en andere structurele belemmeringen voor groei. ‘’Tijdige actie zal no-dig zijn om macro-economische kwetsbaarheden en neerwaartse risico’s te verminderen’’, aldus het IMF. Het IMF onderstreept het belang van het op een neerwaarts pad houden van de staatsschuld en benadrukt in dat kader, de noodzaak om de subsidies voor de elektriciteitssector geleidelijk af te schaffen, de btw in te voeren en de administratie van inkomsten en uitgaven te blijven verbeteren. De uitvoering van deze maatregelen, maar ook de bescherming van kwetsbare huishoudens, zou helpen om ruimte te creëren voor overheidsinvesteringen en de groei op lange termijn te ondersteunen. Bestuurders verwelkomden in dit verband de goedkeuring van de wet op het beheer van de overheidsfinanciën. Verder benadrukt het IMF het belang van diversificatie van de economie en het doorvoeren van structurele hervormingen om de potentiële groei te stimuleren. Het aanpakken van de hoge kosten van zakendoen, het hervormen van het investeringskader en het versterken van het bestuur, zullen belangrijk zijn om het vertrouwen van beleggers te ondersteunen. Investeringen in het onderwijs en hervormingen van de arbeidsmarkt, in combinatie met een zinvol vangnet voor werklozen, zullen ook belangrijk zijn. Tot slot spreekt het IMF zijn waardering uit over de recente wetten over het minimumloon en de verbetering van de ondersteuning voor het moeder- en vaderschap. (Bron: https://www.imf.org/)

More
articles