December 10, 2019


‘Uitbetalen twk zal koers verder doen stijgen’


December 10, 2019

De afgelopen weken vertonen de wisselkoersen wederom een stijgende trend. Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Surina-me (AKMOS), zullen de koersen voorlopig niet dalen. “Deze maand zullen de ambtenaren weer twk ontvangen, wat zal maken dat de koers voor nu zal blijven stijgen”, zegt hij desgevraagd. De president had tijdens een persconferentie in november, voor de derde keer dit jaar beloofd de koers flink omlaag te krijgen, maar tot op heden zijn de koersen niet gedaald. Volgens Binda zijn er geen deviezen om de koers in toom te houden. “Men denkt vaak dat het bedrijfsleven de grote boosdoener is wanneer de koers omhooggaat, echter is dat niet waar”, zegt hij. De voorzitter geeft aan dat het hele land op jacht is naar valuta. “Integendeel is het nadelig voor ondernemers, omdat bij het stijgen van de koers, ook de prijzen in de winkel omhoog gaan.” Binda zegt dat dit tot gevolg heeft dat de winstmarge verder wordt verkleind, omdat ondernemers de prijzen niet te veel kunnen opschroeven. ‘’Als ze dat doen, blijven ze met de producten zitten. Het is nu duidelijk te merken dat men minder koopt. Normaal rond deze periode beginnen de winkels druk te worden, kijk maar hoe leeg ze nu zijn”, geeft de voorzitter aan. Het uitbetalen van de twk-gelden aan de ambtenaren, zorgt volgens Binda voor een stijging van de koers. “Het gaat om ongedekte gelden die uitbetaald zullen worden. Dit zal zorgen dat voor een inflatie, omdat er te veel geld in omloop is, waardoor de koers verder zal stijgen”, aldus Binda, die aanhaalt dat ons geld bijna geen waarde meer heeft. ‘’Het wordt door de rest van de wereld gezien als een stuk papier’’, zegt hij. door Yves Kloppenburg

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249