Politie- en militaire post geopend bij backtrack route

Met het officieel openen van de politie- en militaire post afgelopen vrijdag, heeft minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, de aanzet gegeven voor regulering van de backtrack route. Hiermee is volgens de bewindsman de verscherpte controle bij de illegale oversteekplaats met Guyana langs de Corantijnrivier, een feit. Minister Getrouw gaf aan dat de politie, het Nationaal Leger, de douane en overige diensten, nu aanwezig zullen zijn op de backtrack. ‘’De andere diensten zoals Volksgezondheid, worden er ook bij betrokken en het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, in de nabije toekomst. Backtrack is zeer ruim, we gaan het niet volledig kunnen afsluiten, maar de basis is gelegd”, aldus de minister. Getrouw benadrukt dat het gaat om de controle. Vooralsnog zullen de politie en de militairen 24 uur per dag op de locatie controle uitvoeren. Getrouw merkt op dat niet voorbij mag worden gegaan aan de afspraken die binnen de Caricom zijn gesloten. De verscherpte controle op de backtrack, houdt in dat degene die zich niet kan identificeren bij aankomst of vertrek, zich op dezelfde manier zal moeten terugtrekken. De mensen die zich wel kunnen identificeren, zullen volgens de bewindsman wel worden afgehandeld.

Regiocommandant en commissaris van politie Retitia Forster, zegt dat de immigratiedienst en de douane op een nader te bepalen tijdstip ook deel zullen uitmaken van de controle op de backtrack. Forster geeft aan dat passagiers die uit Guyana komen, gecontroleerd zullen worden door de politie. “Bij de controle zullen wij nagaan als men vlees, visproducten, groente, fruit en zaden met zich meebrengt. Deze producten zullen we in beslag nemen, omdat die niet via de bactrack het land binnen mogen komen’’, zegt Forster. Deze producten moeten ingevoerd worden via Southdrain, de legale plaats om het land binnen te komen en te verlaten, omdat de immigratie en overige diensten daar gehuisvest zijn. De politiefunctionaris benadrukt dat wanneer de overige diensten ook aanwezig zullen zijn op de backtrack, het wel zal zijn toegestaan.

Passagiers die aankomen moeten zorgen dat hun bescheiden in orde zijn en moeten zich kunnen legitimeren met een paspoort of identiteitskaart. Zij die willen doorreizen naar Paramaribo, zullen naar Southdrain moeten om in te stempelen. Met minister Getrouw was ook zijn collega van Defensie afgereisd naar Nickerie. De containers die zijn ingericht als werkruimte, zijn aangeleverd door de minister van Defensie. Dagelijks maken veel mensen gebruik van de backtrack route, de illegale oversteekplaats van en naar Guyana.

Van de drie containers die al geruime tijd op het Corantijnstrand, bij de backtrack, zijn geplaatst, zijn afgelopen vrijdag twee in gebruikgenomen voor de politie en de militairen die zijn begonnen met de verscherpte controle. Een derde container die voor andere diensten beschikbaar is, staat nog leeg.

More
articles