Choennie en Essed gewaardeerd voor hun inzet

Monseigneur Karel Choennie en Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zijn gisteren tijdens de herdenkingsdienst van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), gewaardeerd voor hun inzet in de strijd van de nabestaanden voor gerechtigheid met betrekking tot de 8 Decembermoorden. Choennie en het RK-Bisdom hebben de nabestaanden steeds geestelijk en moreel bijgestaan, terwijl Essed als advocaat de nabestaanden bijgestond. Hij werd bedankt voor zijn deskundige, kalme, fatsoenlijke en onbevreesde inzet. Essed kreeg van de nabestaanden en de aanwezigen een staande ovatie en groot applaus. Essed en Choennie kregen elk een bloemstuk als blijk van waardering.

Behalve Essed en Choennie werd ook een bijzonder woord gericht tot personen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens het Decemberstrafproces. Nabe-staande Sunil Oemrawsingh zei in zijn dankwoord dat hoewel Fred Derby, de enige die de 8 Decembermoorden overleefde, het rechtsproces niet heeft mogen meemaken, hij de laatste jaren van zijn leven heeft gewijd aan het ondersteunen van de roep voor gerechtigheid. Met zijn getuigenis heeft Derby volgens Oemrawsingh, een historische en cruciale bijdrage geleverd aan de overwinning van het recht.
Ook wijlen mr. Freddy Kruisland, een van de advocaten van de nabestaanden en wijlen Ilse Labadie, gewezen ondervoorzitter en voorzitter van de OGV, werden gememoreerd en bedankt. Kruisland was volgens Oemrawsingh de geestesvader van het verzoekschrift van de nabestaanden van de Decembermoorden, dat ertoe leidde dat in 2000 de verjaring werd gestuit. Labadie werd herdacht als te zijn het baken van hoop en troost voor al de Surinamers die justitieel onderzoek naar de moorden en gerechtigheid eisten. Ook de huidige OGV-voorzitter Betty Goede, werd geprezen voor haar inzet en ondersteuning aan de nabestaanden in hun zoektocht naar gerechtigheid.

-door Priscilla Kia-

More
articles