CHINA LEENT USD 200 MILJOEN VOOR JAP-LUCHTHAVEN

Er is tussen Suriname en China, een leenovereenkomst getekend voor het moderniseren van onze JAP-luchthaven. Het gaat hierbij om een bedrag van USD 200 miljoen om onder andere een nieuwe terminal te bouwen, waarvoor de plannen al geruime tijd gereed zijn. Vorig jaar schreef Keerpunt al hierover en haalde toen aan, waarom er zo een enorm bedrag geleend moest worden om onze Johan Adolf Pengel (JAP) luchthaven te Zanderij die er al voor een deel staat en minder dan 200.000 passagiers verwerkt op jaarbasis, te moderniseren. Om maar een simpel voorbeeld te geven: In 2013 heeft Sint Maarten slechts US-dollar 117 miljoen geïnvesteerd in zijn luchthaven en het eiland handelt per jaar meer dan 2,5 miljoen passagiers af. Aruba investeerde in 2017 US-dollar 200 miljoen in zijn luchthaven, waar per jaar wel 2,6 miljoen passagiers afgehandeld worden. De Surinaamse regering wil met deze ‘grote’ verbouwing gebruik maken van de mogelijkheden om als hub te dienen, maar wanneer we deze zaak nauwgezet en kritisch beschouwen en vergelijken met andere luchthavens in de regio, dan lijkt dit plan tot uitbreiden van de Johan Adolf Pengel luchthaven weer op het zoveelste nyan meki project, gesloten nog voor de verkiezingen van 2020. De aankomsthal van de luchthaven is al vernieuwd door de Front-regering, maar is sinds kort verder gemoderniseerd met een lening van de Export-Import Bank of China. De vertrekhal is dit jaar nog opgeleverd en gemoderniseerd. Het is dan ook meer dan vreemd wanneer we merken, dat de regering Bouterse de afgelopen jaren zeer veel heeft geleend bij China en de komende jaren niet in staat zal zijn, deze verstrekte kredieten terug te betalen. De aannemer bij dit luchthavenproject is de China Harbour Engineering Company. Dezelfde Chinese maatschappij heeft in Guyana de ‘slurven’ geplaatst bij de Cheddi Jagan International Airport. Het verschil is dat Guyana doende is een uitbreiding te plegen en Suriname met een modernisering van de luchthaven; want een moderne luchthaven zal zogenaamd aantrekkelijker zijn voor het toerisme. Kost moderniseren werkelijk zoveel meer? Zal je ook niet eerst de bestemming aantrekkelijker moeten maken voor het toerisme? De aanpak van de huidige criminaliteit en de slechte infrastructuur, lijken Keerpunt belangrijkere aspecten te zijn ter bevordering van het toerisme dan de luchthaven. De hamvraag die overeind blijft, is hoe wij in de nabije toekomst deze leningen zullen terugbetalen? De regering Bouterse blijft op een onverantwoordelijke wijze lenen. Gelet op de economische crisis waarin wij al jaren verkeren, moet deze regering eigenlijk op elk cent letten, want deze ‘leenziekte’ maakt dat onze economie verder zal verslechteren.

More
articles