December 4, 2019


61 containers vuurwerk geïmporteerd


December 4, 2019

Voor dit jaar zijn er tot op heden, 61 containers met vuurwerk geïmporteerd, dat is een verdubbeling ten opzichte van het vorig jaar, toen werden er 36 containers geïmporteerd. De importeurs mogen per 1 december vuurwerk verkopen aan de winkeliers. “Vanaf 1 september mochten de grote handelaren vuurwerk bestellen”, zegt Otmar Ho-A-Sjoe van de afdeling Preventie van het Korps Brandweer Suriname (KBS), in gesprek met De West. De vuurwerkperiode nadert en ook dit jaar heeft het KBS de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen tijdens deze periode, door middel van de campagne Community Safety. Het is een intensieve campagne die op diverse plaatsen zal worden uitgevoerd. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met deze veiligheidscampagne, zal er veel gebruik worden gemaakt van sociale media. De brandweer is vandaag gestart om via de media voorlichting te geven over de gevaren van vuurwerk en hoe het veilig afgestoken kan worden. Op de verschillende scholen is het KBS al eerder begonnen met het geven van voorlichting. Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt, dat ook aan Surinaamse artiesten gevraagd zal worden om via hun sociale mediakanaal, de samenleving op het hart te drukken voorzichtig te zijn met het afschieten van vuurwerk. De afgelopen jaren is gebleken dat vooral kinderen het slachtoffer zijn geworden van vuurwerk. Coats zegt dat de voorlichting ervoor heeft gezorgd, dat er vorig jaar minder slachtoffers waren dan de voorgaande jaren. Er waren 12 gevallen geregistreerd, terwijl de jaren daarvoor het ging om gemiddeld 24 personen. Het streven van de brandweer is, dat door middel van de veiligheidscampagne, het aantal vuurwerkslachtoffers dit jaar op 0 blijft. Otmar Ho-A-Sjoe geeft aan, dat voor de veiligheid, er ook gelet is op wat voor vuurwerk geïmporteerd is. “De importeurs weten wat mag en wat niet mag.” Volgens Ho-A-Sjoe is er nog geen bespreking geweest met de Surifesta commissie betreffende het oudejaarsfestijn dat jaarlijks wordt gehouden in de binnenstad van Paramaribo. Ho-A-Sjoe geeft aan, dat ook tijdens deze periode de brandbeveiliging gegarandeerd is. De vuurwerkperiode van vorig jaar was vastgesteld op 27 december t/m 2 januari. Voor dit jaar moet de afschietperiode nog vastgesteld worden.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249