In Suriname is het aantal mensen dat met hiv geïnfecteerd is, toegenomen. Naar schatting leven er in ons land 5.600 mensen met hiv/aids. Er is momenteel een gebrek aan data, maar dat komt omdat mensen zich niet regelmatig laten testen. Geschat wordt dat dit aantal veel hoger ligt. Uit onderzoek is gebleken dat 1,4 procent van de Surinaamse bevolking tussen de 15 en 49 jaar leeft met hiv. 27% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar in het Caribisch gebied, is hiv geïnfecteerd.
Patricia Etnel, waarnemend fractieleider van de NPS, zegt in gesprek met De West, dat het een trieste zaak s en dat er weinig aandacht wordt besteed aan deze ziekte. Het hiv/aids virus is volgens haar geen taboe meer. “Men zou gewoon erover moeten praten”, zegt ze. Volgens Etnel is er onder de jongeren nog steeds geen bewustwording over deze ziekte, waardoor ze het onveilig doen. Het is volgens haar de manier waarop jongeren omgaan met seksualiteit ”Jongeren doen het liever onveilig, omdat ze het condoom niet gebruiken of ze weten het condoom niet te gebruiken.” Er is volgens haar ook een tekort aan instanties die zich hiermee bezighouden om voorlichting te verstrekken over hiv, ook de financiën om de scholen te bezoeken, ontbreken.
‘’Om bewustwording te brengen in deze situatie onder de jongeren, is te beginnen in huis, ouders zouden gewoon open moeten zijn met hun kinderen en ze de nodige informatie geven over deze seksuele overdraagbare ziekte”, zegt Etnel. Ook buurthuizen zouden voorlichting kunnen geven. Volgens Etnel hebben mensen ook weinig oog voor de gevolgen van hiv. ”Als u van uzelf houdt, gaat u ook uw eigen gezondheid de hoogste prioriteit geven”, zegt zij.
De Youth Advocacy Movement (YAM) van Stichting Lobi zegt dat er verschillende redenen zijn, waarom de toename onder jongeren groter is, onder andere het niet bewust zijn en zich niet laten testen voordat ze seksuele handelingen plegen met een partner. Volgens Joey Landsdorf, lid van de jongerenraad van Stichting Lobi, doen jongeren het onveilig, omdat ze bang zijn om naar de apotheek te gaan of naar een instantie die over condooms beschikt. Ze stappen ook niet naar hun ouders, om te vragen naar een condoom. ‘’Het is daarom beter, jongeren de juiste kennis en vaardigheden te geven en ze daarin te begeleiden, dan te doen alsof het nog een taboe is in ons land”, zegt Landsdorf.
Een tweede reden is, dat jongeren over het algemeen verzekerd zijn via de verzekeringsmaatschappijen, waardoor de kosten kunnen worden gedekt uit het verzekeringspakket, maar ouders geven hun kinderen niet de toegang tot de verzekeringskaart, omdat zij dat niet nodig vinden. Landsdorf geeft verder aan, dat ook opzettelijk overbrengen van het virus een rol speelt en het verkeerd gebruik van het condoom, vooral bij de jongens. “Jongeren zijn nonchalant, door hun onwetendheid”, zegt Landsdorf. Jongeren blijken vaak ook verkeerd geïnformeerd te zijn over deze ziekte. Door meer voorlichting te geven en bewustwording te brengen, zou er een oplossing moeten komen voor deze situatie.
De Youth Advocacy Movement van Stichting Lobi, houdt zich bezig met het versterken van Caribische jongeren om seksuele en reproductieve gezondheid te bevorderen en de bewustwording onder de jongeren te stimuleren.