Geen PanAm kampioenschappen voor Surinaamse thaiboksers

“Surinaamse vechters doet niet mee aan de Pan-Amerikaanse kampioenschappen in Uruguay, vanwege een tekort aan financiële middelen. Het is wel  weer een kans, die Suriname mist om in de schijnwerpers te komen op internationaal niveau”, zegt Carlos Yvel, hoofdtrainer van Team Yvel. Hij is momenteel wel in Uraguay, maar als vertegenwoordiger van de World Muaythai Federation (WMF). De PanAm is een voorloper op de wereldkampioenschappen (WK) die volgend jaar worden gehouden in Thailand.

Full muay thai

Op het WK zijn er alleen ‘full muay thai’ wedstrijden, dat betekent dat knieën en ellebogen naar het hoofd en lichaam zijn toegestaan. In Suriname mag er niet met de elleboog naar het hoofd worden gevochten. ”Het is voor Suriname een andere ervaring, vandaar dat de PanAm dan een soort warming-up zou zijn naar het WK toe. We zullen het op onszelf moeten doen, dus wat de trainers de vechters aanleren, maar dit moet in de ring gebeuren en dat is meestal anders dan in de sportschool. Het is de vechter die de klappen van de zweep zal moeten incasseren”, aldus Yvel. De Surinaamse Thaiboks Bond (SuThaiBo) doet er alles aan om de vechters klaar te stomen en om aan financiële middelen te komen voor het WK. Yvel zegt dat de bond ook het bedrijfsleven daarbij nodig heeft, maar dat de bond daar helaas niet echt op kan rekenen. “Ze zien thaiboksen als een gewelddadige sport, terwijl dat juist niet het geval is. Thaiboks is een gevechtskunst waarbij discipline een grote rol speelt, het helpt je meer focussen in het leven en brengt je tot rust. Kort gezegd; thaiboks is life and discpline”, aldus Yvel.

Internationaal thaibokstoernoei

Op 22 december organiseert Team Yvel een groot internationaal thaiboksevent. Hieraan zullen vechters uit Nederland, Brazilië, Frankrijk, Frans-Guyana en Suriname deelnemen. Giovano van Rabenswaay en Domelzo Schet, zullen vechten voor een titel. Beiden komen uit in de A-klasse respectievelijk in de 63.51-66.68kg en 61.24-63.50kg gewichtsklasse. Yvel  belooft, dat het een waar spektakel zal worden, gezien de prestaties die zijn pupillen het gehele jaar door hebben geleverd. “Op een schaal van één tot tien, geef ik ze een beoordeling van tien. Ze hebben alle wedstrijden weten te winnen en daarom roep ik een ieder op om de vechters te komen aanvuren tijdens dit toernooi”, aldus Yvel.

More
articles