GRASS HOPPER TRIP

Date

Reeds dagen voordat president Bouterse en delegatie, hun reis naar China en Cuba zouden aanvangen, werd de vraag door menigeen gesteld, op welke wijze en met welke luchtvaartmaatschappij het gezelschap naar het verre oosten zou vertrekken en behouden aankomen.

Reeds dagen voordat president Bouterse en delegatie, hun reis naar China en Cuba zouden aanvangen, werd de vraag door menigeen gesteld, op welke wijze en met welke luchtvaartmaatschappij het gezelschap naar het verre oosten zou vertrekken en behouden aankomen. De geruchtenmachine presenteerde op een gegeven moment de mogelijkheid, dat Bouterse en zijn gezelschap gebruik zouden maken van de nieuwe Boeing van de SLM met een Extended Range, die non-stop zou kunnen vliegen van Suriname naar Beijing. Een dergelijke optie bleek niet mogelijk te zijn, omdat het toestel nog niet door de SLM in gebruik is genomen. Al heel gauw werd bekend dat voor een abominabel bedrag in US-dollars, een toestel van de Turkse maatschappij Atlas Global, Bouterse en gezelschap op hun verre reis zou vervoeren. De reis zou dit keer via een Afrikaans land gaan waar vermoedelijk een tussenlanding was gepland. Op 25 november vertrok de presidentiële delegatie richting eindbestemming China. Niet lang na haar vertrek werd hier bekend, dat men in Nairobi (Kenia) was geland en daar door de autoriteiten was ontvangen. Nauwelijks was de Surinaamse delegatie van Surinaamse bodem vertrokken, of de Turkse maatschappij Atlas Global maakte bekend, dat al haar toestellen tot nader order aan de grond moesten worden gehouden wegens ernstige financiële problemen waarin de maatschappij was beland. Het moet voor een ieder duidelijk zijn dat het toestel dat Bouterse en delegatie vervoerde richting China, op instructie van de leiding van Atlas Global ook niet verder mocht vliegen en er een oplossing moest worden gezocht om Bouterse zijn presidentiële reis naar China niet helemaal in het water te doen belanden. De Chinese gastheren schijnen zo achtenswaardig te zijn geweest om hun Surinaamse gasten niet in de kou te laten in Kenia en dirigeerden een Airbus toestel richting Nairobi om het Surinaamse staatsbezoek alsnog een reddingslijn toe te werpen. Het schaamrood zou door deze gênante ontwikkeling, de president en zijn algehele delegatie op de wangen moeten doen belanden. Het is toch schandalig dat onze eerste burger niet in staat is op een normale c.q. gebruikelijke wijze, van land tot land te reizen, zonder voortdurend in angst te moeten leven, aangehouden en ingesloten te worden naar aanleiding van een arrestatiebevel, dat nog steeds bij Interpol tegen hem loopt en door Nederland is ingediend naar aanleiding van een in Nederland uitgesproken verstekvonnis inzake drugshandel. Men vergeet in dit land maar al te gauw en graag, dat we deel uitmaken van de wereld en dat men internationaal naar ons kijkt en we ons onsterfelijk belachelijk maken wanneer een hoge Surinaamse delegatie met aan het hoofd de president, op allerlei kronkelmanieren moet reizen om zogenaamde bevriende naties te kunnen bezoeken. Wederom is gebleken dat wij niet in staat zijn ons met fier hoofd aan de wereld te presenteren, omdat wij leiders hebben die internationaal als niet respectabel en zelfs crimineel worden aangemerkt.

More
articles