C47: ‘mensen willen actie zien’

De vakcentrale C-47 heeft gisteren in het Lalla Rookh gebouw, een discussieavond gehouden met vertegenwoordigers van de vakbeweging, het bedrijfsleven en politieke partijen. De discussieavond is een vervolg van het protest tegen de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.
Tijdens de discussie is er harde taal gesproken. Een groot deel van de aanwezigen is van mening, dat er niet gewacht kan worden op 25 mei 2020 om verandering in de ontstane situatie van het land te brengen. “Mensen willen actie zien, het land zou platgelegd moeten worden”, klonk het uit de zaal. C-47-voorzitter Robby Berenstein deelde mee, dat alle suggesties worden meegenomen. Volgens hem is het belangrijk dat de samenleving ervan bewust wordt gemaakt hoe ernstig de situatie is. Berenstein gaf aan dat deze bewustwording alleen komt, als de organisaties meer hun stem laten horen. ‘’Alleen dan zullen zij op straat komen”, gaf hij aan.
Partijen hebben besloten om zich te bundelen.
Berenstein en Viren Ajodhia (energiedeskundige), hielden beiden een presentatie over de recente wijziging van de Wet op de Staatsschuld en de gevolgen daarvan. Berenstein gaf aan dat de bescherming die het volk genoot door middel van deze wet die in 2002 is aangenomen, met de wijziging is komen weg te vallen. Ajodhia voegde eraan toe dat het leningenplafond nu verruimd is naar 140 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en niet naar 95 procent, zoals de regering heeft aangegeven. ‘’Dit betekent, dat met de huidige schuld van SRD 20 miljard, er nog ruimte is om nog eens SRD 35 miljard te lenen’’, aldus Ajodhia. Berenstein gaf aan dat vooral de werkende klasse eronder lijdt. Er zijn veel mensen die per maand niet meer dan SRD 1400 verdienen. Zij werken, maar komen absoluut niet uit. Zij zijn ‘’werkende armen’’: ze werken, maar kunnen niet vooruit komen. Na de presentaties was er een paneldiscussie bestaande uit vertegenwoordigers van de vakbeweging, bedrijfsleven en politieke partijen: Sham Binda, Anthony Wong, Armand Zunder en Stanley Betterson.
Binda stelde dat de ontstane situatie een politiek probleem is, dat door de politiek opgelost moet worden. Hij benadrukte de noodzaak van eenheid en vindt dat het bedrijfsleven zich moet terugtrekken uit alle onderhandelingen en organisaties met de regering, waaronder de Staatsraad, SER en het Tripartiete Overleg. Betterson zei dat het voor geen enkele nieuwe regering gemakkelijk zal zijn om de economie van Suriname te herstellen. Het beleid dat de regering voert, is volgens hem desastreus en is gericht op ongebreideld lenen voor consumptieve doeleinden. Zunder sprak over de bridge loan van US-dollar 150 miljoen die de regering wil afsluiten. Volgens hem zullen er enorme tekorten ontstaan om de begroting te financieren als de regering deze lening afsluit en staatsinkomsten als onderpand geeft. Werknemers zullen volgens hem verder in armoede geraken, vooral omdat velen nu al niet uitkomen met hun salaris.

door Johannes Damodar Patak

More
articles