‘Een onderscheiding is voor het leven’

Over het toekennen van decoraties en onderscheidingen aan leiders met een dictatoriale signatuur, is veel kritiek geleverd. Nu Evo Morales is beticht van verkiezingsfraude, halsoverkop is afgetreden als president en gevlucht naar het buitenland, gaan er stemmen op dat de Surinaamse onderscheiding die Morales heeft gekregen, moet worden ingetrokken door de regering.
Bestuurskundige August Boldewijn, zegt desgevraagd aan De West, dat een onderscheiding/decoratie voor het leven is. Hij geeft aan dat eenmaal gegeven, die niet ingetrokken kan worden. Boldewijn geeft aan dat het intrekken van een onderscheiding of decoratie diplomatiek onjuist is en nooit eerder is gebeurd in de wereld. Hij verwijst ook naar de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi, die in 2018 in opspraak kwam vanwege de mensenrechtenschendingen in de Myanmare-se deelstaat Rakhine.
Suu Kyi ontving voordat zij president werd, de Nobelprijs voor de Vrede voor haar strijd voor democratie en vrijheid tot het jaar 1991. De politica verzette zich destijds vreedzaam tegen de militaire heersers in haar land. Echter stelde het Noors Nobelcomité, dat ze niet toestaat dat de prestigieuze onderscheiding wordt ingetrokken. Boldewijn zegt dat er daarom goed nagedacht dient te worden voor er een onderscheiding wordt gegeven. “Eenmaal gegeven, wil dat zeggen dat de hele staat erachter staat.” Hij vindt niet dat de onderscheiding van Morales ingetrokken hoeft te worden, omdat het om een interne aangelegenheid gaat, waarbij hij geen steun meer genoot van de strijdkrachten in zijn land. De bestuurskundige zegt dat er altijd rekening mee gehouden moet worden dat mensen kunnen veranderen. “Vandaag strijd je voor vrede, maar morgen kan het anders zijn”, aldus Boldewijn.
Hij noemt als voorbeeld de Pakistaanse Malala Yousafzai, die de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen. Ze kreeg de onderscheiding voor haar strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen. Malala kreeg internationaal bekendheid toen ze door radicalen in het hoofd werd geschoten in 2012, ze was toen 15. De voorvechtster van meisjesonderwijs overleefde de aanslag en zette haar strijd voort. Boldewijn zegt dat zij op zo een jonge leeftijd een onderscheiding heeft gehad, maar dat niemand weet wat zij later in haar leven zal doen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles