‘Nieuwe bakjes zijn onhandig’

Date

Per 1 november 2019, is het verboden styrofoam te gebruiken als verpakkingsmateriaal binnen de voedingsindustrie. Restaurants zijn verplicht over te stappen op biologische en milieuvriendelijke verpakkingen. De nieuwe bakjes zorgen voor veel ophef binnen de samenleving. ‘’Ze zijn kleiner, niet stevig en duur’’, is een veelgehoorde klacht. Ook PL- parlementariër Ingrid Karta-Bink, is niet enthousiast erover.

Per 1 november 2019, is het verboden styrofoam te gebruiken als verpakkingsmateriaal binnen de voedingsindustrie. Restaurants zijn verplicht over te stappen op biologische en milieuvriendelijke verpakkingen. De nieuwe bakjes zorgen voor veel ophef binnen de samenleving. ‘’Ze zijn kleiner, niet stevig en duur’’, is een veelgehoorde klacht. Ook PL- parlementariër Ingrid Karta-Bink, is niet enthousiast erover. “Ik sta achter het beleid van de minister en dat hij een halt wenst toe te roepen aan de verdere vervuiling van het milieu, echter was deze vervanging niet de juiste, omdat de nieuwe modellen bakjes zeer onhandig zijn”, zegt Karta-Bink tegenover de krant. Vol-gens de parlementariër zijn de bakjes ook niet te verkrijgen in dezelfde formaten als de styrofoambakjes die voorheen gebruikt werden.
“Ze hebben bijvoorbeeld die kleine bakjes niet meer, waardoor je wordt verplicht een grote te kopen. Ze sluiten moeilijk en gaan ook moeilijk open.” Karta-Bink zegt te begrijpen wat de minister van Handel, Industrie en Toerisme, (HI&T) Stephen Tsang, met dit idee wilde bereiken, alleen is het volgens haar niet goed tot stand gekomen. “Als je iets verbiedt, dan moet je ervoor zorgen dat er iets goeds voor in de plaats komt”, zegt zij.
Een ander probleem van de nieuwe bakjes is volgens Karta-Bink de prijs, die is hoger dan van styrofoambakjes. “We merken dat mensen overdrijven met de prijzen en het zou de taak van HI&T moeten zijn om dit te controleren.” Volgens haar zou er een nieuw systeem moeten komen, waarbij het eten gewogen zou moeten worden. “Ook bij brood merken we het probleem. Brood zou in feite een bepaald gewicht moeten hebben, maar we zien dat het steeds kleiner en lichter wordt, terwijl we duurder betalen”, zegt Karta-Bink.
Volgens haar moet er ook statiegeld op de styrofoam bakjes gegeven worden. ‘Als je zeker wilt zijn dat ze uit de rotatie verdwijnen, dan moet je inruiladressen hebben”, aldus Karta-Bink.

door Yves Kloppenburg

More
articles