November 10, 2019


Vis waarschijnlijk duurder rond feestdagen


November 10, 2019

‘’Vis zal waarschijnlijk duurder zijn rond de feestdagen, omdat we rond die tijd te maken hebben met lage waterstanden, waardoor er niet zoveel vis ter beschikking is”, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, tegenover de krant. Hij geeft aan dat de prijs niet door de visser, maar door de opkopers wordt bepaald. “Zij bepalen de prijzen door vraag en aanbod. Maar als we minder leveren, is het bijna zeker dat de prijzen hoger zullen zijn dan normaal”, zegt hij. Volgens de secretaris stijgt de prijs van vis elk jaar een beetje. “Elk jaar liggen de prijzen ietwat hoger, echter wordt er genoeg geleverd voor de markt zodat er gen tekort is. Wat niet lokaal verwerkt kan worden, wordt dan geëxporteerd”, zegt Lall. Hij geeft verder aan dat ondanks de strengere voorwaarden van de Europese Unie (EU), er toch nog veel wordt afgeleverd. “Suriname is in feite een van de grootste leveranciers van vis binnen de EU”, zegt de secretaris. Lall geeft verder aan dat er ook rekening is gehouden met het probleem van overbevissing. “Er zijn gesprekken geweest met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, betreffende de kwestie van de overbevissing. De bewindsman heeft beloofd dat er strengere inspecties zullen komen”, zegt Lall. Hij vertelt dat de inspecties intussen hebben plaatsgevonden en dat er waarschijnlijk minder boten zullen vissen. “Intussen is men bezig met de aanvragen van 2020. Men is van het jaar wel vroeg begonnen en dat is al een positieve ontwikkeling”, aldus Lall. door Yves Kloppenburg

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249