November 7, 2019


Hof wijst vordering stopzetting 8 Decemberstrafproces af


November 7, 2019

Het Hof van Justitie heeft gisteren de vordering van advocaat Irvin Kanhai, raadsman van Desiré Bouterse, de hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces, afgewezen. Op 25 oktober vroeg Kanhai het hof in een verzoekschrift voor beëindiging van de strafzaak zonder enige straf of maatregel. Al langer dan een jaar hebben de verdachten in deze zaak het laatste woord mogen voeren. Het is nog niet duidelijk wanneer er vonnis gewezen zal worden in het 8 Decemberstafproces. Volgens Kanhai zijn er een jaar lang geen processuele handelingen geweest en zijn de verdachten in onzekerheid gelaten. Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden, zei in een interview afgelopen dinsdag aan De West, dat hij het verzoek van Kanhai bij het hof geen kans van slagen geeft, omdat al eerder bij andere verdachten in het 8 Decemberstrafproces, dergelijke verzoeken zijn gedaan bij het hof, maar deze zijn telkens afgewezen. Het hof heeft in april de burgerrechters van de Krijgsraad voor drie maanden vrijstelling gegeven van hun reguliere taken om aan het vonnis te werken. De rechters hebben intussen hun taken hervat, wat aangeeft dat het vonnis al gereed is. Volgens Kanhai zegt de wet dat nadat de verdachten het laatste woord hebben gevoerd, het onderzoek binnen 21 dagen moet worden afgesloten en dat dit ook een universele norm is. Kanhai geeft aan dat het nooit eerder is voorgekomen dat er een jaar is gewacht op een uitspraak. Essed zegt dat het voor 100 procent te wijten is aan Bouterse, dat het 8 Decemberstrafproces zo lang heeft geduurd. Essed kan zich er dan ook niet in vinden dat het strafproces beëindigd wordt. Voorts zegt hij dat het om een lopende zaak gaat bij de Krijgsraad en dat er daarom geen bezwaar kan worden opgetekend. -door Johannes Damodar Patak-