2019 geen ‘hoera’ jaar voor ondernemers

“Het wordt naar het schijnt, geen ‘hoera’ jaar voor de ondernemers. Men probeert nog altijd zijn zaak draaiende te houden, ondanks dat we ons als land in een crisisperiode bevinden”, Ramon Hasnoe, secretaris van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), tegenover de krant. Volgens hem is het met nog ongeveer twee maanden te gaan voor het nieuwe jaar, een kwestie van duimen dat het nog goed komt met de koopkracht.
“Over het algemeen is het zo, dat wanneer we de laatste maanden naderen in het jaar, de consumenten meer beginnen uit te geven dan normaal, omdat ze extra inkopen doen voor de feestdagen’’, zegt hij. Ook is er een grote toestroom van toeristen naar ons land. ‘’Zij zorgen ook voor extra inkomsten voor ondernemers.’’ Desondanks heeft Hasnoe zijn twijfels.
“We moeten ook rekening ermee houden dat de mensen minder gaan uitgeven, omdat ook zij willen besparen. De mensen kopen alleen zaken die ze hoognodig nodig hebben”, geeft hij aan.
Hasnoe zegt verder dat het jaar 2019, best een zwaar jaar is geweest voor de ondernemers, omdat zij geconfronteerd werden met een hoge koers, die af en toe ook nog verder steeg.
“We hebben duidelijk gemaakt dat de afzet en de verkoop zijn gedaald.” Volgens hem is dit alles ook te merken aan het aantal importen, dat dit jaar is geboekt. “Als je een winkel binnenstapt, zal je het merken op de schappen. Bepaalde producten worden niet meer geïmporteerd en de plek wordt dan gevuld met slechts één product.”
Hasnoe merkt dat vooral buitenlandse ondernemers niet wachten tot de economie verbetert, maar gelijk hun deuren sluiten. “Ondernemers in ons land krimpen meestal gewoon in, omdat ze in feite ook geen andere bron van inkomen hebben.
Hij haalt aan dat op maandbasis zeker 60 bedrijven zich uitschrijven uit het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. “Er komen wel bedrijven bij die het geheel in evenwicht trachten te houden, maar ik weet niet in welke branche ze zitten”, aldus Hasnoe.

door Yves Kloppenburg

More
articles