In de rechtbank Schiphol, ging dinsdag 5 november, een eerste zitting aangevangen rond de grootste partij aan contanten die ooit in Nederland in beslag is genomen op verdenking van witwassen. Het gaat om de 19, 5 miljoen euro die in april 2018 in beslag werd ingenomen op verdenking van witwassen. De advocaten van de banken en cambio’s vinden de inbeslagname van de geldzending onrechtmatig en willen het geld terug. Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) piekert daar niet over. “Surinaamse banken zeggen dat de cash van toeristen afkomstig is. Er ging steeds meer contant geld naar Nederland, maar het bruto nationaal product van Suriname kelderde. De economische ontwikkeling strookte niet met de geldzendingen”, zegt het OM.
Volgens het OM maakt de partij deel uit van een nog veel grotere som geld die Surinaamse banken en wisselkantoren zouden hebben geprobeerd wit te wassen. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland dat het onderzoek leidt, zegt dat Suriname geen duidelijke verklaring kan geven voor de herkomst van het geld.
OM: ‘’De herkomst van het geld dat werd gestort, is niet te achterhalen. Personen hadden zich niet geïdentificeerd. Er is sprake van bewuste nalatigheid.’’ Eén persoon stortte 1 miljoen euro in twee dagen bij een wisselkantoor. Ook werden er vooral biljetten van 500 euro gestort, hetgeen het OM ‘’hoogst ongebruikelijk in Suriname’’ vindt.
Suriname speelt een steeds grotere rol op het gebied van drugshandel. Zo hielden verschillende kopstukken van de organisatie van het voortvluchtige criminele kopstuk Ridouan Taghi, zich in Suriname schuil. Enorme hoeveelheden cocaïne gaan via Suriname naar Nederland en andere Europese landen. In verschillende internationale rapporten is gewezen op het gemak waarmee in Suriname geld witgewassen kan worden. Dat gebeurt onder meer via wisselkantoren of cambio’s.
Een paar weken terug maakte het Nederlands Openbaar Ministerie bekend, dat het de Surinaamsche Bank (DSB), de Finabank, Hakrinbank en vijf cambio’s, verdenkt van betrokkenheid bij het witwassen van gelden. De lokale banken deelden dit nieuws samen met de Centrale Bank van Suriname, in een persbericht. In het kader van het onderzoek hebben de Centrale Bank van Suriname en de lokale banken, vanaf het begin getracht de zaak in goed overleg op te lossen. De banken hebben volledig meegewerkt aan het onderzoek om informatie te verstrekken aan het Nederlands Openbaar Ministerie. Naar aanleiding van de verdachte status, hebben de banken in een gezamenlijke verklaring gereageerd op de beschuldiging vanuit Nederland. Volgens de verklaring van de banken, is er geen sprake van een illegale geldzending geweest, omdat de geldzending onder het beheer van de Centrale Bank van Suriname is uitgevoerd op basis van haar wettelijke taken.
(Bron: https://www.telegraaf.nl/ https://www.telegraaf.nl/nieuws/416040475/proces-rond-19-5-miljoen-witwasgeld)