November 2, 2019


‘Suriname aan de haaien overgelaten’


November 2, 2019

De wijziging van de Wet op de Staatsschuld, werd gisteren in een openbare vergadering van De Nationale Assemblee, aangenomen met 26 stemmen voor en 11 tegen. Volgens bestuurskundige August Boldewijn, is met de wetswijziging niet alleen schade toegebracht aan het Surinaams wetsysteem, maar zijn we als land ook internationaal te schande gezet. “Wanneer landen je geld willen lenen, is het eerste waarnaar ze kijken, je wetten. Met deze wijziging zijn we als land letterlijk voor de haaien gegooid”, aldus Boldewijn. ‘’Het eerste waarnaar wordt gekeken als je bij de bank geldt wilt lenen, is wat je onkosten zijn en als je in staat bent de lening af te lossen’’, zegt Boldewijn. Volgens hem is dit ook het geval wanneer een land internationaal geld wenst te lenen. “Alleen kijkt men dan naar de wetten van het land. Men kijkt hoe goed het in de wet is geregeld wanneer het gaat om leningen. Het instituut dat jou dat geld als land leent, gaat na hoe het zit met de rechtsvervolgingen van de persoon aan wie zij het geld lenen. Wanneer deze zaken zijn gehaald uit een wet, dan begrijp je dat men geen zaken meer met je gaat willen doen.” Volgens Boldewijn zullen internationale organisaties zich nu vooral afvragen, hoe men leeft in een land waar er geringe maatregelen zijn tegen personen die het leenplafond overschrijden. De bestuurskundige geeft verder aan dat het nooit een gezonde situatie kan zijn wanneer een land als Suriname, 95 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag lenen. “We zijn als land afhankelijk van zaken als goud en olie. Als ze het op de internationale markt niet goed doen, dan hebben wij als land een probleem en kunnen we deze leningen ook niet aflossen.’’ Als land kunnen we misschien nog lenen, maar dan tegen enorme rentes. “Vroeger waren we binnen een bepaald plafond, wat maakte dat men rekening met ons hield. Nu gaat men duidelijke de rentes opschroeven, omdat men zijn geld ook veilig moet stellen”, zegt Boldewijn. De bestuurskundige merkt op dat men als reden voor de wijziging van de Wet op Staatschuld, zaken als diversificatie en het aanwakkeren van toerisme, heeft aangehaald. “Wanneer we als land willen investeren in toerisme, moeten we ook gaan investeren in criminaliteitsbestrijding. Als een toerist wordt aangevallen in Suriname en dat vertelt in zijn/haar land, dan is het gedaan met de toerismesector in ons land”, aldus Boldewijn. door Yves Kloppenburg

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249