November 2, 2019


Adhin: ‘Agrarisch industriepark is staatsbedrijf’


November 2, 2019

Het door de regering op te zetten agrarisch industriepark is een 100 procent staatsbedrijf. Dit industriepark dat met kennis van de LR Group uit Israël zal worden opgezet, heeft volgens vicepresident Ashwin Adhin, daarom ook een staatsgarantie nodig. De vicepresident zei dit gisteren in het parlement, na opmerkingen van parlementariër Ashiskumar Gajadien tijdens de behandeling van de ontwerpwet tot wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Adhin zei dat het agrarisch industriepark ook alle financiering kan krijgen. Volgens hem wordt hiermee voor de hele landbouwsector geïnvesteerd, terwijl voor het industriepark na vijf jaar de optie aanwezig is volledig of deels te privatiseren. In het project zal een lening van 66 miljoen euro worden gestopt. ‘’Is erin de geschiedenis een regering is geweest die zo een bedrag voor de landbouw én de landbouwers heeft gegeven?’’, aldus de vicepresident. Adhin zei dat het industriepark tot diversifiëring van de economie zal leiden. De LR Group uit Israël zal voor een periode van vijf jaar investeren met zijn expertise en technologie, hetgeen betekent dat het voor vijf jaar het management zal hebben, aangevuld met Surinaamse deskundigen. Na deze periode vertrekt de LR Group, maar niet alvorens Surinamers getraind zijn om zelf aan de slag te gaan. Dit zal via een op te richten Center of Excellence gebeuren. Betreffende het industriepark zal er met ruim 1200 landbouwers een contract worden gesloten. De LR Group ontvangt netto 25 procent nadat alle boeren zijn uitbetaald. Deskundigen uit Israël zullen de komende week in Suriname arriveren en een uitgebreide presentatie over het project houden voor het parlement en overige actoren.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249