‘Voldoende kip met de feestdagen’

Het is vaker gebeurd in de feestmaand december, dat er een overschot aan kip op de markt is. De voorzitter van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS), Nemchand Kanhai, zegt desgevraagd, dat er daar dit jaar geen sprake van zal zijn. “Geen tekort of overschot, er zal wel voldoende zijn’’, zegt hij.
Kanhai geeft aan dat door de droogte van de afgelopen tijd, de slachtkippen kleiner zijn dan normaal. “Door de hitte groeiden zij minder snel, daardoor is de productie afgenomen’’, zegt hij Volgens hem gebeurt dit elk jaar tijdens de grote droge tijd. Dit jaar was het erg warm en niet alleen mensen, maar ook kippen hebben daar last van. Normaal gesproken hebben slachtkippen na zes weken het juiste gewicht, maar nu duurde het twee weken langer voordat ze slachtrijp waren. ‘’Hierdoor zijn er minder en kleinere kippen op de markt terechtgekomen.’’ Volgens de voorzitter heeft dit geen gevolgen voor de drukke maand december.
Kanhai geeft aan dat in december de behoefte aan kip en kipproducten toeneemt, omdat er over het algemeen op feestdagen veel meer kip gegeten wordt. De APSS gaat daarom de productie bijstellen naar 200.000 – 175.000 kuikens per week.
“We moeten voorzichtig zijn met een overschot, bij overproductie lijden de kwekers heel veel verlies”, zegt Kanhai.
‘’Er zullen niet te veel broedeieren worden ingezet, wij maken een inschatting van wat ongeveer de behoefte is. Dit loopt meestal niet altijd 100 procent zoals geschat.’’
De hitte van dit jaar had ook nadelige gevolgen voor de legkippen. De kippen hadden ondanks de grote ventilatoren die er geplaatst waren, het erg warm en legden daardoor minder eieren, met als gevolg dat de prijs steeg. Voor een rek eieren werd ongeveer SRD 40 neergeteld en per stuk kostte een ei SRD 1,75. De productie verloopt nu weer normaal, er zijn meer legkippen ingezet en de prijs van eieren is weer gedaald.

More
articles