C-47 ziet wijziging Wet op de Staatsschuld als economische bom

In het gebouw van de vakcentrale C-47 werd hedenmorgen een Assemblee van de Arbeid gehouden. Met de lidbonden en kaders werd van gedachten gewisseld over de initiatiefwet ‘Tijdelijke voorziening voor de financiering van de Staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld’, en de stand van zaken met betrekking tot de verschuiving van de belastingschijven. Voorzitter van C-47, Robby Berenstein, merkte op dat het voorstel voor wetswijziging, niet zo onschuldig is als het eruit ziet. ‘’Het gaat in feite om een economische bom voor in het bijzonder de werkende klassen’’, aldus Berenstein.
Volgens de voorzitter lijkt het in eerste instantie erop alsof het gaat om drie zaken die gewijzigd moeten worden in de wet. Eén daarvan zou zijn het ongelimiteerd kunnen lenen. “En daar gaat het al mis, omdat je daar de gemeenschap aan het misleiden bent. De wet is gekomen om de gemeenschap te beschermen tegen de koopkracht en zij die het niet menen met het land”, zegt Berenstein. Hij kan zich niet terugvinden in uitspraken die zijn gedaan door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, alsof het enige dat mis zou zijn met de wet, het feit is dat hij niet ongelimiteerd zou mogen lenen. “Als de minister praat over een belemmering in een wet, dan vind ik het een zware belediging “, zegt Berenstein.
“We moeten die wetswijziging niet zien als een ver-van-mijn-bed show.” Volgens hem hebben wijzigingen in de wet direct effect op een ieder die zich binnen het arbeidsveld bevindt. Hij geeft aan dat de gemeenschap niet moet vergeten dat indien er niets was opgemerkt, de regering zou doen alsof haar neus bloedt.
Volgens Berenstein zijn de opmerkingen begonnen tijdens een vergadering van de politieke partij NPS. Partijvoorzitter Gregory Rusland, waarschuwde het volk toen dat de regering van plan was weer een lening aan te gaan. De tweede opmerking kwam volgens Berenstein uit het kamp van de VHP, waarbij zij merkten dat het leningen plafond al ruim was overschreden. “We hebben er alle baad bij dat de wet niet wordt gewijzigd omdat het invloed heeft op de koers, de prijzen in de winkels en de koopkracht”, aldus de C-47 voorzitter.
Berenstein liet ook weten dat de regering bezig is met het verschuiven van de belastingschijven. “We zijn in Ravaksur (Raad voor Vakcentrales in Suriname) verband bezig met een actief overleg met de regering”, geeft de voorzitter aan. Volgens hem is er door de minister van Financiën een speciaal team met daarin deskundigen bij elkaar geroepen om zich te buigen over dit vraagstuk. “De gesprekken zijn sedert september gaande en tot nu toe hebben wij drie bijeenkomsten gehad, echter was de minister de grote afwezige”, zegt de voorzitter. Volgens Berenstein heeft C-47 daar geen moeite mee, zolang je het team maar voldoende mandaat geeft, echter waren de overige vakbonden hier niet blij mee.
De voorzitter geeft aan dat tijdens de eerste bijeenkomst, de voorstellen vanuit de kant van de C-47 toegelicht zijn geworden. Tijdens de tweede bijeenkomst zijn er voorstellen gedaan vanuit het kamp van de regering. Volgens Berenstein is er toen gekozen voor een tussenweg. “We hebben de stukken onder het oog gehad, maar er klopt veel niet. Dat wordt deze week nog in orde gemaakt en voorgedragen aan de Raad van Ministers”, aldus de voorzitter. Berenstein hoopt dat alles reeds volgende maand al in kannen en kruiken is.

door Yves Kloppenburg

More
articles