Ook bouwsector roept DNA op wetsvoorstel af te wijzen

De Algemene Aannemers Vereniging (AAV) heeft met grote zorg kennisgenomen van het voorstel om de Wet op de Staatsschuld te wijzigen. De Wet op de Staatsschuld vereist dat de regering een prudent leenbeleid voert. Het leenplafond en de strafbaarstelling fungeren als stok achter de deur. Gesteld kan worden dat als deze wet er niet was, de economie van Suriname in veel ergere staat zou zijn dan nu al het geval is. Aanname van de wetswijziging betekent dat alle remmen losgaan. Suriname zal dan terechtkomen in een spiraal van steeds hogere rentelasten en terugbetalingsverplichtingen. Alle inkomsten van het land zullen verdwijnen in de zakken van de internationale schuldeisers. Het Surinaamse volk zal arm en berooid achterblijven.

De AAV heeft recht van spreken. Als er één sector is die de gevolgen van een crisis direct voelt, dan is dat wel de bouwsector. Surinaamse aannemers hebben in de afgelopen jaren reeds zware klappen gekregen. De huidige tere economische stabilisatie mag niet worden verspeeld door het accommoderen van een populistisch beleid en onverzadigbare leenzucht. Dat de regering het niet al te nauw neemt met het leenplafond, blijkt uit de recente overschrijding hiervan. Juist nu dient de Wet op de Staatsschuld haar rol te vervullen en de regering terug te fluiten. Echter, in plaats daarvan, wil de regering nu juist deze wet gaan afschaffen. Dit is de wereld op zijn kop.

Het aannemen van de wetswijziging betekent tevens inmenging in een lopend strafrechtelijk onderzoek. Dit is in strijd met artikel 131 lid 3 van de grondwet. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zal hiermee worden aangetast hetgeen een aanslag zal betekenen op de rechtsstaat. De AAV roept de leden van De Nationale Assemblee op om het wetsvoorstel met kracht af te wijzigen. De Wet op de Staatsschuld bewaakt de belangen van de burgers. Komt u aan deze wet, dan komt u daarmee aan deze belangen. U opent daarmee de doos van Pandora wat niet zonder gevolgen mag en zal blijven.

More
articles