Staat antwoordt 31 oktober in kort geding wijziging kiesstelsel

De staat heeft gisteren uitstel gevraagd aan de rechter in het kort geding dat is aangespannen door de politieke partijen Strei!, PRO, SetiSranan en Alternatief 20, tegen de wijziging van de kiesregeling. Onder de nieuwe kiesregeling is het voor politieke partijen onder andere niet toegestaan om in combinatieverband deel te nemen aan de verkiezingen, tevens moeten politieke partijen die deel willen nemen, een borgsom betalen.
Raadsman van de politieke partijen, Antoon Karg, zegt aan De West, dat het normaal is in een rechtszaak dat er uitstel wordt gevraagd vanuit de tegenpartij. Hij legt uit dat er tot drie keer toe uitstel kan worden gevraagd en dat bij de eerste keer er geen reden tot uitstel geldt, maar wel bij de derde keer.
Kortgedingzaken worden niet zo snel afgewikkeld en kunnen soms langer dan een jaar duren. De raadsman vertelt dat zijn cliënten hierover hun bezorgdheid hebben geuit, maar hij verwacht dat de zaak binnen zes tot acht weken is uitgeprocedeerd. Karg geeft aan, dat met de laatste uitbreiding van rechters en het instellen van units door het Hof van Justitie, zaken sneller en efficiënter worden afgewerkt. Hij zegt dat zijn zaak binnen categorie A onder algemene, vrije en geheime verkiezingen valt en door deze A-status, met spoed wordt behandeld. Karg ziet daarom ook niet gebeuren dat de zaak door de staat wordt getrokken tot na de verkiezingen.
Karg zegt dat de wijzigingen voorbijgaan aan de grondwet. Hij geeft aan dat de wijzigingen met de gewone meerderheid zijn aangenomen, terwijl een tweederdemeerderheid vereist is. Hij benadrukt dat mensenrechten worden geschonden, waaronder het Kiesrecht, Recht op Associatie alsook het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Bupo-verdrag. De politieke partijen SU 2 The Next Level, DA’91 en DRS, ondersteunen het proces.

door Johannes Damodar Patak

More
articles