Weinig animo voor 2e protestdag Strei!

Er was weinig animo voor de tweede protestdag van de politieke partij Strei!, die vandaag gehouden werd. Deden gisteren nog enkele tientallen mensen mee aan het protest, vandaag waren er nauwelijks vijftien mensen aanwezig.
Gulshan Alibux, bestuurslid van Strei!, zegt in gesprek met De West, dat de opkomst zwaar teleurstellend is. “Ergens hadden wij dit verwacht”, zegt hij. Volgens hem begrijpen de mensen de ernst van de zaak niet en zijn ze heel erg apathisch. Mensen denken volgens hem dat het wetsvoorstel dat is ingediend in het parlement, geen effect zal hebben op hen, dus doen ze niets. Anders lag het volgens hem bij de invoering van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, toen waren de mensen wel bereid om actie te voeren. ‘’Duizenden mensen kwamen toen op straat, omdat zij de belasting direct voelden in hun portemonnee’’, zegt Alibux.
‘’Men denkt dat het alleen de rijke mensen aangaat, maar dit gaat niet alleen de rijke mensen aan, maar elke Surinamer, misschien niet nu, maar de consequenties zijn voor later.’’ Hij vraagt zich af wat er met de inkomsten van de afgelopen negen jaar is gebeurd, als de regering stelt dat er geleend wordt om ontwikkeling te brengen.
Strei! is bezig gesprekken te voeren met de overige politieke partijen en de vakbeweging om de actie te ondersteunen. Alibux zegt dat de politieke partijen hebben aangegeven, dat zij nog in onderhandeling zijn. “Wij snappen niet wat ze willen onderhandelen. Ik heb begrepen dat ze rekening houden met de procedure van de assemblee”, zegt het bestuurslid. Er is al een commissie van rapporteurs benoemd die naar het wetsvoorstel zal kijken en daarna advies zal uitbrengen als het voorstel wel of niet behandeld moet worden. Strei! is van mening, dat het voorstel niet eens op de agenda geplaatst mag worden, anders zal het doorgedrukt worden door de coalitie. “Het slaat nergens op, dat er gewacht wordt totdat het op de agenda wordt geplaatst. Dat laat zien dat je niet durft om een standpunt in te nemen”, zegt Alibux. Hij benadrukt dat Strei! zich niet zal terugtrekken en door zal gaan met actievoeren. Volgens hem ligt het uiteindelijk aan de samenleving die moet opkomen. Voor nu zal er nog steeds elke dag om 10:00 uur geprotesteerd worden voor DNA.
Alibux zegt heel blij te zijn met de aangifte van de VHP. Hij vindt het echter jammer dat de procureur-generaal (PG) laks is omgegaan met de aanklacht van Strei! vorig jaar inzake de overschrijding van het leningenplafond. “Maar het is niet erg, het gaat niet om ons, het gaat erom dat het uiteindelijk wel behandeld wordt”, zegt Alibux. Voor hem maakt het niet uit wie de grani krijgt, maar het is zegt hij, duidelijk dat de minister te veel heeft geleend en dat is een strafbaar feit. Hij voegt eraan toe dat indien blijkt dat de minister onjuiste cijfers heeft gepresenteerd in DNA, dat hij daar dan ook een strafbaar feit heeft begaan.
Nu de PG formeel gestart is met het onderzoek, zou aanname van het wetsvoorstel conform de grondwet inmenging betekenen. Op de vraag als de protestactie nog zin heeft, zegt Alibux dat het gaat om het principe waarachter men staat. Volgens hem kan het niet dat een volksvertegenwoordiger een wetsvoorstel indient om een minister te beschermen, terwijl hij daar zit om het volk te beschermen. “Dit is een extreme vorm van nepotisme en corruptie”, zegt hij. Het kan volgens Alibux niet dat een wet die de samenleving beschermt tegen te veel lenen, op zo een maner wordt gewijzigd.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles