Centrale Bank en Telesur spelen CTSS Plus-basketbalfinale

Conform de verwachtingen, staat de Centrale Bank van Suriname (CBvS), opnieuw in de basketbalfinale van het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven. De moederbank kreeg afgelopen zondag in de Ismay van Wil-gen Sporthal in de halve finale het Staatsziekenfonds (SZF) klein: 67-65. Maar de verrassing tot nog toe van deze editie van het basketbaltoernooi komt uit een andere hoek: door in de andere halve finale de N.V. Surinaamse Lucht-vaart Maatschappij (SLM) te verslaan (59-46), wist name-lijk ook laagvlieger Telesur zich te plaatsen voor de eindstrijd, de eerste keer in negentien jaar dat de telecomprovider de finale van het basketbaltoernooi haalt. Zowel de Cen-trale Bank als Telesur, kan donderdag voor een pri-meur zorgen. Voorlopig moet de CBvS het record aantal titels delen met eeuwige rivaal De N.V. Energie Bedrijven Suri-name (EBS) – beide hebben zeven basketbalkampioenschappen behaald – maar als de moederbank de finale wint, dan krijgt de financiële instelling het recordaantal van acht basketbaltitels alleen in handen. Wint Telesur, dan wordt het de eerst keer sinds 2000 dat de telecomprovider de CTSS Plus-basketbaltroon bestijgt.

CBvS-SZF (67-65)

Als de finale het zal overtreffen valt nog te bezien, maar de spannendste wedstrijd van het toernooi tot nog toe werd zondagavond gespeeld toen de CBvS en het SZF elkaar tegenkwamen in de halve finale. Die twee teams waren bij de start van het toernooi de grootste favorieten om er met de hoofdprijs vandoor te gaan. Niet voor niemendal, want bij elkaar opgeteld, bieden ze onderdak aan een aantal basketballers, die hun strepen verdiend hebben in competities van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA). Dat is vooral bij de Centrale Bank te merken, waar De Schakel-center Stefano Eudoxie, Darryl Tolud van Koi Carper, Ruckers-guard Serginho Menckenberg en routiniers Harold Blokland en Cherin Lachman een bijna onverslaanbaar kwintet vormen. Desondanks scheelde het een haar of SZF had met SCVU-center Sergio Panka en Ruckers-spelmaker Gylan Watamaleo de regerend kampioen van zijn troon gestoten. Het was toch de Centrale Bank die na de eerste tien minuten het voortouw nam. De titelverdediger leidde na de eerste periode met 16-7 voordat SZF de achterstand in het twee-de kwart naar 27-24 verkleinde. Ook na de pauze bleef het spannend. De CBvS leidde aan het einde van de derde periode met 47-42, een score die de aankondiging was van een spannende slotfase. Daarin kon de overwinning tot en met de slotseconden nog beide kanten op, maar nadat Watamaleo twee vrijeworpen miste en daarmee faalde om de score gelijk te trekken, en de kans om op zijn minst een verlenging af te dwingen daardoor in rook opging, was de strijd gestreden.  Bij de Cen-trale Bank registreerden vier spelers dubbele cijfers: Men-ckenberg en Lachman scoorden 18 om 15 punten terwijl Eudoxie en Blokland elk 11 punten voor hun rekening na-men. Watamaleo leidde SZF met 24 punten, terwijl Sergio Panka en David Pinas 17 om 12 punten bijdroegen.

Telesur-SWM (59-46)

Als Telesur voor de grootse verrassing van deze editie van de CTSS Plus kan zorgen, moet donderdag nog blijken, maar de telecomprovider heeft nu al in ieder geval ervoor gezorgd dat hij straks een basketbaltoernooi achter de rug heeft om niet meer te vergeten. De afgelopen jaren ein-digde Telesur steevast in de staartgroep van het toernooi, maar zondag zorgde het  telecommunicatiebedrijf ervoor dat het voor het eerst de top drie haalde sinds 2000, de laatste keer dat Telesur CTSS Plus-basketbalkampioen werd. Dankzij een sterk optreden tegen SLM, die vorig jaar nog op de derde plek eindigde mag Telesur donderdag op jacht naar zijn vijfde basketbaltitel. Het team draaide tegen de luchtvaartmaatschappij alvast een goede generale, want Telesur ging nagenoeg van begin tot eind aan leiding. De telecomprovider legde de basis voor de zege al in de eerste helft. Na tien minuten ging Telesur al met 17-8 aan leiding en zag zijn voorsprong halverwege het tweede kwart groeien naar maar liefst vijftien punten (25-10), maar ondanks dat SLM terugvocht was het nog steeds Telesur die bij rust de leiding had: 28-21. Halverwege de derde periode werd het weer helemaal spannend toen EBS de achterstand naar twee punten terugbracht, maar Telesur herstelde zich door in de laatste vier minuten van het derde speelkwart op een 10-4-run te gaan en die speelperiode met een 43-35-voorsprong af te sluiten. In de slotperiode telde Telesur nog maar net zes punten meer dan de tegenstan-der, maar de telecomprovider ging vervolgens op een furieuze 11-0 run waarmee het SLM alle wind uit de zeilen nam. Telesur moest het vooral hebben van Elray Ritfeld en Earl Jones die 19 om 16 punten scoorden terwijl team-genoot Anfernee Taitt 10 punten bijdroeg. SLM’ers Jermain Kerk en Rosanno Jaggroep waren goed voor 15 om 11 punten.

EBS-KPS (66-45)

De EBS, kampioen van 2017, verloor al zijn eerste wedstrijd van het toernooi maar herstelde zich zondagavond met een zege op het Korps Politie Suriname (KPS): 66-45. De energieleverancier liet zijn intenties al in de eerste periode zien. Na tien minuten ging EBS met 17-11 aan leiding en bij rust had het nutsbedrijf zijn voorsprong vergroot naar tien punten: 30-20. Ondanks verwoede pogingen van het KPS om terug te komen in de wedstrijd bleef die voorsprong van EBS ook aan het einde van de derde periode intact (46-36) alvorens de energieleverancier in de slotperiode definitief afstand nam. EBS moest het vooral hebben van Donovan Kirton die 24 punten scoorde terwijl routiniers Vincent Bho-la en Sergio de Jong 14 om 13 punten bijdroegen. Herbert Watson en Jermain Bruining waren bij het KPS goed voor 18 om 10 punten.

Staatsolie-SWM (48-35)

Net als EBS, behaalde ook Staatsolie zondag zijn eerste zege van het toernooi. De olieproducenten kregen de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) klein: 48-35. In de beginfase was het nog een gelijk opgaande strijd. Het was na de eerste tien minuten weliswaar Staatsolie die aan leiding ging, maar de voorsprong bedroeg slechts vier punten: 12-8. In de tweede periode scoorden beide teams weinig, maar het was nog steeds Staatsolie die met 17-14 aan leiding ging. Aan het einde van de derde periode bedroeg de voorsprong van de olieproducenten 29-21 en ondanks verwoede pogingen van SWM om terug te komen in de wedstrijd kwam de voorsprong van Staatsolie niet meer in gevaar. Lorenzo Adasi leidde Staatsolie met 20 punten, terwijl Christopher Hall 13 punten scoorde. Het waren de enige twee spelers die dubbele cijfers registreerden tijdens deze wedstrijd.

Schema donderdag 24 oktober:

KPS – SWM (18:00 uur, zevende/achtste plaats)

EBS – Staatsolie (19:00 uur, vijfde/zesde plaats)

SZF – SLM (20:00 uur, derde/vierde plaats)

CBvS – Telesur (21:00 uur, finale).

More
articles