Stichtingen onder vergrootglas tijdens NRA

“Ook de stichtingen zullen gecontroleerd worden en stichtingen die niet kunnen verklaren vanwaar zij met dat geld komen, zullen worden verwijderd uit het systeem van de banken”, zei Wonnie Boedhoe, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), aan het eind van de vijf weken durende training voor niet-economen. De training met als thema: Cijfers liegen niet!, was een initiatief van de VES in samenwerking met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). De training had tot doel journalisten vertrouwd te maken met economische begrippen. Volgens Boedhoe zullen ook stichtingen worden gecontroleerd op hun bron van inkomen. Dit omdat de banken alle gelden moeten verklaren, zodat Suriname zijn eerste Nationaal Risk Assessment (NRA) kan halen. “Er zijn een heleboel geld generende instellingen die functioneren onder de noemer van een stichting, deze zullen de komende periode ook worden meegenomen in het NRA gebeuren”, zei Boedhoe.
Volgens haar is dit een vorm van witwassen, en is dat ook een van de strengste regels om de NRA te passeren. “Sorry voor de stichtingen die oprecht bezig zijn, maar ze gaan gecontroleerd moeten worden”, stelt de econoom. Money laundring of witwassen, bestaat uit drie fasen: (1) het plaatsen van het geld in een financieel systeem; (2) het verbergen van de herkomst van het geld; (3) het geld wordt geïnvesteerd in legale projecten, objecten of goederen. Boedhoe gaf verder aan dat niet alleen stichtingen, maar ook pensioenfondsen, geldtransactiekantoren, geldwisselkantoren, investeringsfondsen, trust-en beleggingsmaatschappijen, zwaar gecontroleerd zullen worden. “Dit is niet om de mensen te pesten, maar de banken moeten zichzelf ook beschermen”, zegt Boedhoe. Volgens haar zullen de banken zo streng optreden, dat zij die de herkomst van het geld niet kunnen verklaren, uit het systeem zullen worden gehaald. Ook het stukje van terrorismefinanciering moeten we volgens de econoom niet over het hoofd zien. “We moeten niet doen alsof die dingen niet gebeuren in ons land. We kunnen het liever toegeven en vragen wat we kunnen doen om het aan te pakken”, stelt Boedhoe, doelend op het voorval waarbij twee broers het land uit zijn gezet op verdenking van betrokkenheid bij een terreurorganisatie.
Het is de eerste keer dat Suriname zo een NRA zal doen en het ligt in de bedoeling dat in het vierde kwartaal van december 2020, er een beoordeling komt van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Indien Suriname niet door de NRA komt, zal het worden geblacklist, met als gevolg dat landen geen zaken meer zullen doen met ons land.

door Yves Kloppenburg

More
articles