Chinezen vernietigen binnenland met cyanide

“Ik heb genoeg bewijs dat Chinezen nu geen kwik meer gebruiken, maar dat er gebruik wordt gemaakt van cyanide”, zei Erlan Sleur, voorzitter van de milieuorganisatie Probios, gisteren in het gebouw van Tori Oso. Sleur was een van de sprekers op deze avond die was georganiseerd door de initiatiefgroep Vrienden van het Binnenland. Het thema van deze avond was: De rechten van inheemsen en Marrons in relatie tot de effecten van goudwinning.
Cyanide is een extreem giftige stof die wordt gebruikt tijdens de goudwinning en die ervoor zorgt dat het goud vloeibaar wordt. Tijdens dit proces komt er een nitraat vrij dat niet alleen zorgt voor milieu-, maar ook gezondheidsproblemen. Het gebruik van cyanide is in veel landen verboden, omdat hierdoor het grondwater wordt vergiftigd.
Sleur zegt er geen moeite mee te hebben als hij ter verantwoording wordt opgeroepen door de procureur-generaal (PG).
“Ik heb harde bewijzen dat er gebruik wordt gemaakt van cyanide. Er wordt rechtstreeks onder de president gewerkt, dus hij is op de hoogte ervan”, haalde de milieuactivist aan. Volgens hem gaat het om gebieden te Kwakoegron, Tapoeripa, White House en de concessie Bissumbar. “Het is onvoorstelbaar wat er daar gebeurd, terwijl er mensen in de gebieden wonen die moeten leven van de natuur”, aldus Sleur.
Ook de aanwezigheid van de skalians baart hem zorgen, omdat die nog steeds met kwik werken. “Ik wil niet horen dat kwik het land wordt binnengesmokkeld. Het komt gewoon via onze haven naar binnen”, stelt Sleur. Volgens hem is de zware vervuiling door het kwikgebruik van de skalians duidelijk te merken op het stuwmeer. “We merken dat er een goudkoorts is ontstaan, maar we hebben geen idee wat voor negatieve gevolgen die heeft voor het land”, aldus Sleur.
Volgens de activist liggen er al meer dan twintig skalians langs de Marrowijnerivier. Wat Sleur opvalt, is dat de skalians zich niet langs de Surinamerivier bevinden. “De mensen langs de Surinamerivier hebben eenheid en weten de skalians te verdrijven, echter speelt de parlementariër Brunswijk langs de Marrowijnerivier een belangrijke rol.” Sleur geeft aan dat er in dat gebied geen eenheid zal komen, omdat de mensen bang zijn voor Brunswijk, omdat hij concessiehouder is.
Bij de lezing waren veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles