Nog steeds uitdagingen bij uitvoering Basiszorgverzekering

Vijf jaar na de introductie van de Wet Nationale Basiszorgverzekering, is gebleken dat er nog uitdagingen zijn bij de uitvoering van deze wet. Het Uitvoeringsorgaan organiseerde in verband hiermee een Health en Fitness Get Together met alle stakeholders. Glynis Tjon Eng Soe, ondervoorzitter van de Zorgraad belast met de handhaving van de wet, sprak vandaag met De West in verband met het 5-jarig bestaan van deze wet. De wet is op 9 oktober 2014 ingesteld, waarbij het Uitvoeringsorgaan Basiszorg belast met de uitvoering van deze wet, gelijktijdig werd opgericht. Tjon Eng Soe zegt dat de wet vijf jaar terug is geïntroduceerd met de bedoeling betere gezondheidszorg voor de burger, waarbij elke burger verzekerd is. Hiervan is tot nog toe een deel bereikt, maar er is volgens Tjon Eng Soe nog een hele lange weg te gaan.
Uitdagingen zijn volgens haar onder andere de regulering om ervoor te zorgen dat een ieder die betrokken is bij de wet zich ook hieraan houdt. “Er zijn regels en voorwaarden waaraan niet alle belanghebbenden zich willen houden.
Er wordt dan aangegeven, dat er misstanden zijn binnen deze wet, terwijl de regels gewoon nageleefd moeten worden.
Op dit moment is er bijvoorbeeld een voorziening getroffen voor mensen van 60+ en kinderen van 0-16 jaar, om in aanmerking te kunnen komen voor een zorgverzekering waarvan de premie betaald wordt door de staat, maar helaas worden mensen nog afgewezen als zij zich aanmelden”, stelt Tjon Eng Soe.
Ook de transparantie over vooral de uitgaven en inkomsten, is iets wat de Zorgraad mist. Niet alle stakeholders zijn ready om alle cijfers beschikbaar te stellen.
Hierdoor kunnen geen betere voorstellen gedaan worden. Er worden constant voorstellen gedaan aan de regering en de Zorgraad heeft het gevoel dat de regering naar hem luistert. Tjon Eng Soe vermoedt dat het klimaat waarschijnlijk op dit moment niet zo voordelig is om aanpassingen te doen. “We zijn geduldig.
We blijven voorstellen doen, omdat een aantal dingen wel herzien moeten worden”. Na 5 jaar zegt Tjon Eng Soe dat ze deels tevreden is, omdat de Zorgraad meer ondersteuning had verwacht. De Zorgraad blijft toch positief ondanks de lange weg die nog te gaan is. Er zijn voorstellen gedaan. Het wachten is op de beleidsmakers om van gedachten te wisselen over de gedane voorstellen.
Marciano Lie A Young, voorzitter van het bestuur van het Uitvoeringsorgaan Basis-zorg, blikt positief terug op de afgelopen vijf jaar. Er zijn volgens hem uitdagingen geweest, maar ook een lijst van zaken die gerealiseerd werden.
Hij noemde onder andere het realiseren van een digitaal mechanisme waarin alle verzekerden en onverzekerden zijn opgenomen, het instellen van een controle mechanisme waarbij met een bepaalde regelmaat werkgevers gecontroleerd kunnen worden, de oprichting van het orgaan waar iedereen terecht kan voor advies en begeleiding, het organiseren van voorlichtingssessies zodat de informatie het pu-bliek bereikt en de instelling van het voorzieningsfonds, waarbij verzekerden indien nodig, een goedkope lening kunnen doen voor medische doeleinden.
Onder andere minister André Mi-siekaba van Sociale Zaken en Volkshuis-vesting en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, woonden de activiteit bij en hebben ook hun bloeddruk laten meten.
Bezoekers kunnen naast het meten van hun bloeddruk ook een oogmeting doen, hun glucosegehalte laten vaststellen, zich laten wegen en bij de verschillende stands informatie krijgen over diverse gezondheidsaspecten. Het doel is om informatie te verstrekken, preventieve zorg te bevorderen en sport en recreatie stimuleren.

door Priscilla Kia

More
articles