October 4, 2019


Dierenbescherming vraagt aandacht voor ‘Break the Chain’


October 4, 2019

Op 4 oktober aanstaande is het Wereld Dierendag: wereldwijd een dag waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren en hun welzijn. De Dierenbescherming doet dat vanwege haar werk natuurlijk dagelijks, maar in het kader van deze bijzondere dag, vragen we dit jaar extra aandacht voor het thema: Break the Chain, want een leven aan de ketting of in een klein hok is een lijdensweg voor dieren! In het dagelijkse leven, maar zeker ook in ons werk, komen we het nog heel veel tegen: honden, maar ook andere dieren, die aan een ketting of in een klein hok (of kooitje) hun leven moeten doorbrengen. De Dierenbescherming informeert de gemeenschap al jaren dat dieren bewegingsruimte nodig hebben. Ze moeten dagelijks vrij kunnen bewegen, anders raken ze erg gefrustreerd. Daarin verschillen dieren niet van mensen. Toch zijn er nog veel diereneigenaren/ verzorgers die zich er niet van bewust zijn, dat ook dieren recht hebben op een goede behandeling. Veel honden hebben een ellendig leven, zij worden bijvoorbeeld van jongs af aan hun hele leven aan een (korte) ketting gehouden of in een klein hok. Ze staan dan een deel van de dag in de volle zon, hebben weinig beschutting tegen hevige regen en staan vaak zelfs in hun eigen ontlasting! Ze kunnen geen kant op en hun leven is letterlijk een lijdensweg. Zo een leven wordt ook vaak gecreëerd voor andere dierensoorten, dieren die worden gevangen uit de natuur en een vrij leven genoten. Voorop staat dat deze dieren in de natuur thuishoren en niet in een hokje of aan een ketting bij mensen thuis. Dieren zodanig beperken in hun bewegingsruimte, heeft ernstige nadelige gevolgen: dieren worden agressief en willen hun verzorgers bijten, ze raken gedragsgestoord (het zogeheten kennelsyndroom), ze krijgen ernstige verwondingen aan hun hals en nek, ze kunnen zich verhangen en ze hebben een slechte lichamelijke en mentale conditie waardoor ze gemakkelijker ziek worden. We nemen bij dit alles even aan dat het gelegen is aan de onwetendheid van de verzorgers om dieren zo te houden, want als het een kwestie van desinteresse of gemakzucht zou zijn, dan zou je liever geen dieren moeten kweken. Dieren houden mag dan misschien een recht zijn voor ons mensen, maar het komt ook met verplichtingen die verder gaan dan dagelijks een bak eten geven. Zoals erop toezien dat zij de hoognodige bewegingsvrijheid hebben, weliswaar op het erf!

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249