October 2, 2019


Hoefdraad en OFID tekenen leenovereenkomst


October 2, 2019

Financiënminister Gillmore Hoefdraad en Abdulhamid Alkhalifa, directeur-generaal van het OPEC Fund for International Development (OFID), hebben twee overeenkomsten ondertekend betreffende de financiering van US-dollar 32 miljoen ten behoeve van de energie- en gezondheidssector in Suriname. De ondertekening betrof een bijdrage van OFID aan het energieproject: Expansion of Power Genera-tion, Transmission and Distribution Sys-tems. Het voornaamste doel van dit project is de uitbreiding van de opwekking en transmissie van elektriciteit in Paramaribo (Paranam) en Nickerie (Clara polder). Met deze activiteiten zal worden bijgedragen aan de stijgende behoefte aan energie voor zowel de huishoudens als het bedrijfsleven. De totale begroting van dit project is USD 140 miljoen. OFID doet een bijdrage van USD 26 miljoen. De overige financiering komt van het Kuwait Fund voor USD 17 miljoen, de Islamic Development Bank voor USD 41 miljoen, Caribbean Develop-ment Bank voor USD 35 miljoen en Suriname komt in met een eigen bijdrage van USD 23 miljoen. Het Health Improvement Project ging van start in 2014 met de financiering van OFID van USD 26.5 miljoen. Het project financiert de rehabilitatie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waaronder het beddenhuis, de operatiekamer en de intensive care en de bouw van zes (6) Regionale Gezondheidsdienst (RGD) poliklinieken. Op dinsdag 1 oktober, werd een additionele financiering beschikbaar gesteld van USD 6 miljoen voor het voorzien van het benodigde medisch apparatuur en een patiënt managementsysteem voor het AZP. Met deze financiering wordt de gezondheidszorg naar de samenleving verbeterd. Vermeldenswaard is dat beide financieringen concessionele leningen betreffen met een grace periode van vier jaar en een interest rate van 4,6 procent. Tijdens de komende werkbesprekingen zal worden nagegaan hoe OFID zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname kan verruimen.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249