October 2, 2019


Grondenrechten stap dichter bij


October 2, 2019

Op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) vond hedenochtend de overhandiging plaats van de ontwerpwet Wet Col-lectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken. De voorzitter van het managementteam, Wensley Misidjan, overhandigde de ontwerpwet aan RO-minister Edgar Dikan. De bewindsman gaf eerder in het jaar, zijn goedkeuring aan het stappenplan voor het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. Dikan sprak toen van een historisch moment. “We zijn een stap dichterbij het oplossen van een probleem dat geërfd is uit de koloniale tijd”, zei hij toen. Echter is met de overhandiging van de ontwerpwet, een stap dichterbij het realiseren van deze droom gemaakt. “Het is de bedoeling dat deze wet aan het parlement wordt gepresenteerd”, gaf de bewindsman aan. Volgens de voorzitter werd op 30 november de opdracht door de minister gegeven om te werken aan een conceptwet. De opdracht was volgens hem duidelijk, gezien de minister hen tot eind september gaf deze in elkaar te zetten. “In overleg met het traditioneel gezag is er hard gewerkt, en vandaag staan we bij dit bijzonder moment”, zegt Misidjan. Hij hoopt dat de wet zijn weg vindt naar het parlement, zodat het probleem van grondenrechten spoedig tot het verleden kan behoren. In een brief die president Desiré Bouterse richtte aan minister Dikan, gaf hij aan dat de inheemse en tribale volken, het probleem kenbaar aan hem hebben gemaakt, en zelfs met voorstellen zijn gekomen om het op te lossen. De bewindsman kreeg de opdracht te werken aan het uitvoeren van de voorstellen. Dit is volgens Dikan ook gebeurd in de afgelopen maanden. De gezagvoerders van de inheemse en de tribale volken, zijn van mening dat dit het moment is om na te gaan welke leden in het parlement tegen de grondenrechten van deze groep zijn. “We zullen kijken wie tegen deze wet zal stemmen, en zullen met hen afrekenen op 25 mei”, zegt de hoofdkapitein van de Aucaners, John Lesina.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249