Bauxietindustrie wordt nieuw leven ingeblazen

President Desiré Bouterse heeft vandaag tijdens de jaarrede, meegedeeld dat de bauxietindustrie nieuw leven zal worden ingeblazen. Op 31 december 2019 worden de Afobakka stuwdam en de bijbehorende waterwerken die vanaf 1964 in Amerikaanse handen zijn en voor het grootste deel voor de stroomvoorziening van ons land verantwoordelijk zijn geweest, overgedragen aan Suriname.
“Met de overdracht komt er een einde aan het tijdperk 100 jaar Alcoa/Suralco in Suriname. Met de beëindiging van de activiteiten van Billiton en op 31 december 2019 het einde van de Brokopondo-overeenkomst, zijn vele mogelijkheden ontstaan om in eigen beheer de bauxietindustrie in ons land te ontwikkelen.
Met een goede samenwerking met multinationals in de wereld zal de bauxiet-, aluinaarde- en aluminiumindustrie, onder nieuwe voorwaarden met moderne mijnbouwovereenkomsten nieuw leven worden ingeblazen”, aldus de president. Hiermee worden volgens de president, essentiële mogelijkheden geopend voor een belangrijk deel van onze economie om te verzelfstandigen. “We schrijven geschiedenis”, benadrukte de president.
Hij feliciteerde Suriname met de succesvolle beëindiging van de overeenkomst en dankte opeenvolgende regeringen, directie en staf van Alcoa/Suralco, Surinamers die hun krachten hebben gegeven en zij die zware offers hebben moeten brengen door te transmigreren naar elders in het binnenland om plaats te maken voor het stuwmeer, waarmee zij Suriname de kans hebben gegeven zich voor ons allen te ontwikkelen.

-door Priscilla Kia-

More
articles