Sham Binda, voorzitter van de Asso-ciatie van Kleine en Middelgrote On-dernemingen in Suriname (AKMOS), daagt Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname, uit voor een openbare discussie om te praten over het onderwerp: Wel of geen dollarisatie van de Surinaamse economie. Een lokaal dagblad maakte er vandaag melding van, dat de governor in het Nederlandse radioprogramma Stanvaste, gezegd heeft, dat hij geen voorstander is van het dollariseren van de economie. Volgens de go-vernor zal dollarisering meer problemen met zich meebrengen, omdat Su-riname een importeconomie heeft. “Het siert een governor van een Cen-trale Bank niet om zonder een adequate onderbouwing uitspraken te doen. Laten wij het onderwerp samen met anderen die voorstander zijn van dollarisatie, cijfermatig bespreken in het openbaar”, zegt Binda. Eerder heeft Binda samen met Guillermo Samson (econoom), de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, uitgedaagd om een openbare discussie aan te gaan over om hetzelfde onderwerp. Hoefdraad is niet ingegaan op deze uitdaging. Binda is van mening dat Van Trikt zich belachelijk maakt door te stellen dat dollarisatie niet zal werken, omdat Suriname een import- en geen exportland is. ‘’Dollarisatie zal juist meer investeerders aantrekken, omdat investeerders dan de garantie hebben van een sterke geldeenheid en niet de SRD, die elke keer devalueert en onderhevig is aan inflatie. Ik denk dat de governor niet helemaal weet wat dollarisatie precies inhoudt”, aldus Binda. Hij vraagt zich af waarom het niet in Suriname kan werken en in andere landen wel. “Laten wij de deskundigen van buiten halen om een grondig onderzoek te doen”, zegt de Akmos-voorzitter. Binda vindt het ook een enigszins tegenstrijdige uitspraak, omdat Van Trikt zo naarstig op zoek gaat naar US-dollars, maar zegt dat dollarisatie geen nut heeft. “Waarmee ben je bezig?”, zegt hij. Volgens Binda is de Surinaamse economie gedeeltelijk al gedollariseerd. “Heel wat bedrijven bieden hun diensten en producten in US-dollars aan.’’ Binda benadrukt dat de overheid zelf hieraan bijdraagt.
Hij verwijst naar de recente aankoop van het oude ambassadegebouw van de Ve-renigde Staten van Amerika voor US-dollar 4.2 miljoen en de verschillende gebouwen die de overheid huurt en waarvoor in US-dollar huur wordt betaald. Dat men geen voorstander is van dollarisatie, komt volgens hem, omdat er grote belangen spelen. Dollarisatie heeft volgens Binda als voordeel dat het geen mogelijkheid biedt tot manipulatie. Er kan ook niet meer mo-netair gefinancierd worden en het centralistisch beleid zal weg komen te vallen. Er zal sprake zijn van eerlijke concurrentie, omdat een ieder dan zal beschikken over US-dollars. Binda geeft aan dat er nu een situatie is, waarbij slechts een kleine groep die over US-dollars beschikt, het voor het zeggen heeft. “Iedereen zal dan bij wijze van spreken als leverancier kunnen functioneren.”
Good Governance, een eerlijk en prudent financieel beleid, zijn volgens hem een vereiste om toestemming te kunnen krijgen van de Verenigde Staten van Amerika (VS) om over te gaan tot dollarisering. Binda vertelt dat ons land dan een meldingsplicht zal hebben naar de VS. Witwassen van gelden en drugshandel zullen volgens hem dan moeilijk worden, omdat de US- dollar biljetten van nummers zijn voorzien en traceerbaar zijn. Hij geeft aan dat Suriname een verzoek zou moeten doen aan de moederbank van de VS om de US-dollar als betaal-/ruilmiddel te hanteren. Binda ziet geen reden waarom de VS het verzoek zou weigeren. Volgens hem zijn de VS allang blij als nog een land ertoe overgaat om de Amerikaanse munteenheid te gebruiken, want die wordt op die manier verder versterkt. Binda zegt dat de VS hieraan ook verdienen door bijvoorbeeld geld aan te maken voor US-dollar 0,80 en te verkopen voor US-dollar 1. De ondernemer haalt verder aan dat dollarisering van de economie met zich zal meebrengen dat rentes voor leningen veel lager zullen zijn dan de huidige rentes van (18-25%) voor SRD-leningen. Volgens Binda zal dollarisatie geen nieuwigheid zijn voor het volk, omdat een ieder weleens dollars koopt. Met de dollarisering zal volgens de ondernemer al het opgepotte vreemde geld van het volk in het financiële circuit terechtkomen en zal er nieuw leven worden ingeblazen in het nu vastgelopen bancaire wezen. Binda schat dat het om 1 miljard US-dollars gaat. “Het Surinaamse volk is echt niet arm”, zegt hij. Hij geeft aan dat er een vaste koers zal moeten worden gehanteerd om de salarissen om te zetten. Een voj-leerkracht zou op een koers van SRD 8 na dollarisatie, US-dollar 300 verdienen. Dit is in vergelijking met de regio veel minder. In de regio verdient een leerkracht US-dollar 1800. Binda geeft aan dat dit niet te vergelijken is, om-dat de kosten van huur en levensonderhoud in de regio ook veel hoger liggen. In Suriname zullen de kosten veel lager zijn en daarom in verhouding staan tot het loon.
Dat sommige mensen zich nu al verzetten tegen dollarisatie zonder dit goed te onderbouwen, komt volgens hem, omdat er geaasd wordt op bepaalde functies. De rol van de Centrale Bank zal volgens hem ook drastisch moeten veranderen, ook verandert de rol van cambiohouders en mensen binnen het informele kapitaalverkeer.
“Politici gaan voor een hit en run om hun slag te slaan”, zegt Binda. Hij zegt dat er genoeg politici zijn, waaronder ook ex-go-vernors van de Centrale Bank, die zich na hun pensioen in het buitenland vestigen.
door Johannes Damodar Patak