Wereldwijde daling kinder- en moedersterfte

Volgens nieuwe schattingen over kinder- en moedersterfte die op 19 september zijn vrijgegeven door groepen van de Verenigde Naties onder leiding van Unicef en de World Health Organization (WHO), is sinds 2000 het aantal sterfgevallen onder kinderen met bijna de helft verminderd en het aantal sterfgevallen onder moeders met meer dan een derde, voornamelijk als gevolg van een betere toegang tot betaalbare en goede gezondheidsdiensten. Maar ondanks deze vooruitgang, sterft er elke 11 seconden ergens ter wereld een zwangere vrouw of pasgeborene.
“In landen die iedereen veilige, betaalbare, hoogwaardige gezondheidsdiensten bieden, overleven vrouwen en baby’s”, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Dit is de kracht van de universele dekking voor de gezondheid.” Uit de nieuwe schattingen blijkt dat 6,2 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar, stierven in 2018 en meer dan 290.000 vrouwen stierven als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling in 2017. Van de totale kindersterfte kwam 5,3 miljoen voor in de eerste 5 jaar, met bijna de helft hiervan in de eerste levensmaand.
Vrouwen en pasgeborenen zijn het meest kwetsbaar tijdens en onmiddellijk na de bevalling. Elk jaar overlijden er naar schatting 2,8 miljoen zwangere vrouwen en pasgeborenen, dat betekent dat elke 11 seconde, een zwangere of pasgeborene overlijdt, meestal door oorzaken die te voorkomen zijn.
Kinderen lopen het grootste risico om in de eerste maand te sterven, vooral als ze te vroeg of te klein worden geboren, complicaties hebben tijdens de geboorte of aangeboren afwijkingen of contractinfecties hebben. Ongeveer een derde van deze sterfgevallen gebeurt op de eerste dag en bijna driekwart alleen al in de eerste week. ‘’Over de hele wereld is geboorte een vreugdevolle gelegenheid. Maar elke 11 seconden is een geboorte een familietragedie’’, zei Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef. “Een bekwaam paar handen om moeders en pasgeborenen rond de geboorte te helpen, samen met schoon water, voldoende voeding, basisgeneesmiddelen en vaccins, kan het verschil maken tussen leven en dood. We moeten alles doen wat nodig is om te investeren in universele gezondheidsdekking om deze waardevolle levens te redden.”

Grote ongelijkheden wereldwijd
De schattingen tonen ook enorme ongelijkheden wereldwijd, waarbij vrouwen en kinderen in Sub-Sahara-Afrika een aanzienlijk hoger risico op overlijden lopen dan in alle andere regio’s. Niveaus van moedersterfte zijn bijna 50 keer hoger voor deze vrouwen, hun baby’s hebben 10 keer meer kans om te overlijden in hun eerste levensmaand vergeleken met landen met een hoog inkomen. In 2018 stierf 1 op 13 kinderen in Sub-Sahara-Afrika vóór hun 5e verjaardag – dit is 15 keer hoger dan het risico dat een kind loopt in Europa, waar slechts 1 op 196 kinderen jonger dan 5 jaar, sterft. Vrouwen in Sub-Sahara-Afrika lopen een levenslang risico van 1 op 37 om te overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling. Ter vergelijking: het levenslange risico voor een vrouw in Europa, is 1 op 6500. Sub-Sahara-Afrika en Zuid-Azië zijn goed voor ongeveer 80 procent van de wereldwijde sterfte bij moeders en kinderen. Landen in conflict of in een humanitaire crisis, hebben vaak zwakke gezondheidssystemen die vrouwen en kinderen beletten toegang te krijgen tot essentiële levensreddende zorg.

Vooruitgang gekoppeld aan universele gezondheidsdekking
De wereld heeft een aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het terugdringen van kinder- en moedersterfte. Sinds 1990 is het aantal sterfgevallen van kinderen jonger dan 15 jaar met 56 procent gedaald van 14,2 miljoen naar 6,2 miljoen in 2018. Landen in Oost- en Zuidoost-Azië hebben de meeste vooruitgang geboekt, met een daling van 80 procent van de sterfgevallen in minder dan vijf jaar. En van 2000 tot 2017 daalde de moedersterfte met 38 procent. Zuid-Azië heeft de grootste verbeteringen in de overleving van de moeder aangebracht met een verlaging van de moedersterfte met bijna 60 procent sinds 2000.
Wit-Rusland, Bangladesh, Cambodja, Kazachstan, Malawi, Marokko, Mongolië, Rwanda, Oost-Timor en Zambia, zijn enkele van de landen die een aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt bij het terugdringen van kinder- of moedersterfte. Dit succes is te danken aan de politieke wil om de toegang tot goede gezondheidszorg te verbeteren door te investeren in gezondheidswerkers, gratis zorg voor zwangere vrouwen en kinderen te introduceren en gezinsplanning te ondersteunen. Veel van deze landen richten zich op eerstelijnsgezondheidszorg en universele gezondheidszorg.
Voor baby’s die de eerste maand overleven, zijn infectieziekten zoals longontsteking, diarree en malaria, wereldwijd verantwoordelijk voor de meeste sterfgevallen. Bij oudere kinderen worden verwondingen, waaronder verkeersgewonden en verdrinking, belangrijke oorzaken van overlijden en invaliditeit. Moedersterfte wordt veroorzaakt door obstetrische complicaties zoals hypertensie tijdens de zwangerschap en ernstige bloedingen of infecties tijdens of na de bevalling en in toenemende mate als gevolg van een bestaande ziekte of aandoening verergerd door de effecten van zwangerschap.

Wereldwijde doelen:
Het wereldwijde doel om een ​​einde te maken aan de te voorkomen moedersterfte (SDG-doelstelling 3.1) is om de wereldwijde moedersterfte (MMR) te verminderen tot minder dan 70 per 100.000 levendgeborenen in 2030. De wereld zal dit doel met meer dan 1 miljoen levens tekort komen als het huidige tempo van de vooruitgang doorgaat. Het SDG-doel (3.2) voor het beëindigen van vermijdbare sterfgevallen bij pasgeborenen en kinderen jonger dan 5 jaar, is het verminderen van de neonatale sterfte tot ten minste 12 per 1000 levendgeborenen en jonger dan 5 jaar tot ten minste 25 per 1000 levendgeborenen. In 2018 hadden 121 landen dit sterftecijfer onder de 5 al bereikt. Van de resterende 74, zullen 53 landen de vooruitgang moeten versnellen om de SDG-doelstelling voor overleving van kinderen tegen 2030 te bereiken.

More
articles