BvL/ALS kan nieuwe schooljaar niet garanderen

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), kan de start van het nieuwe schooljaar niet garanderen. BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre zegt aan De West, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de mogelijkheden die het heeft, gebruikt als strafmaatregel tegen de leerkrachten. Volgens Mangre gaat het om onterechte mutaties, onterechte degradaties van schoolhoofden, verplichte trainingen in de vakantie, geen uitbetaling volgens behaalde diploma’s en geen logische opvolgers voor vacante schoolleidingfuncties.
Mangre haalt als voorbeeld OS Debi Sahai aan, waar een groep leerkrachten die het niet eens is met het financieel beheer van de school, is gemuteerd. Zij geeft aan dat de bond het mini-sterie hiervan op de hoogte heeft gesteld, waarna het ministerie aangaf, dat de zaak aandacht geniet. “Echter is er niets van terechtgekomen en zijn de leerkrachten gemuteerd”, zegt Mangre. Aan het ministerie is ook doorgegeven dat het schoolhoofd zich zou bezighouden met voodoo praktijken. Volgens Mangre worden in het bijzonder assertieve leden en shopstewards van de bond gemuteerd.
‘’De leerkrachten zijn het al zat en zijn bereid strijd te leveren’’, zegt Mangre. Zij geeft aan dat zij bij haar aantreden als voorzitter van de BvL/ALS, altijd het belang van dialoog heeft benadrukt. Een goede dialoog ontbreekt volgens haar, dat blijkt ook uit de mutaties.

Mangre zegt dat de leerkrachten op zich geen problemen hebben met mutaties, maar vindt dat niet één of twee weken voordat de school begint, aan een leerkracht meegedeeld kan worden dat hij of zij gemuteerd is. Dat moet veel eerder gebeuren. ‘’Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de leerkrachten niet worden vergoed voor transport’’, zegt zij.
De voorzitter kan zich ook niet erin terugvinden dat leerkrachten in de vakantie verplicht zijn om trainingen te volgens. Zij geeft aan dat de ILO-conventie hierover duidelijk is. De BvL/ALS staat achter de professionalisering van het onderwijs, maar dan wel binnen de werktijden. Mangre merkt op dat bedrijven ook continu werken aan verbetering, maar dit gebeurt tijdens de werkuren en indien buiten de werkuren, dan worden de werknemers hiervoor vergoed.
“Ondanks de vele problemen in het onderwijs hebben wij ervoor gezorgd dat het afgelopen schooljaar rustig is verlopen, wij verwachten dan ook een stukje goodwill van het ministerie”, zegt de BvL/ALS-voorzitter.
Zij geeft aan dat er een hele groep leerkrachten is die zich verder heeft geschoold, maar geen conform loon ontvangt. Elke keer krijgen de bonden te horen dat de minister het zo druk heeft en stapels verzoeken en dergelijke heeft om te tekenen. Mangre vraagt zich af hoe de minister zal tekenen als zij zo vaak in het buitenland is. Minister Lillian Ferrier is momenteel uitlandig. Bij haar terugkeer zal de bond vragen om met spoed ontvangen te worden om te praten over de problemen die al een tijdje spelen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles