Ook Suriname houdt de wereld schoon

Vandaag zullen internationaal burgers uit 157 landen deelnemen aan World Cleanup Day op zes continenten, waarbij naar schatting 18 miljoen vrijwilligers worden samengebracht voor een actiedag. Van Australië tot Thai-land, Italië tot Chili, zijn vrijwilligers wereldwijd verenigd door het gemeenschappelijke probleem van het beheren en beëindigen van wereldwijd af-val. Ook Suriname doet mee met World Clean Up Day. De stichting Sup-port Recycling Suriname (Suresur) is de initiatiefnemer van de schoonmaakdag in Suriname. In Paramaribo Zuid-Oost worden Leonsberg (steiger), Blauwgrond en de Waterkant schoongemaakt.
In Paramaribo Noord-West worden Latour (La-tourweg/Agoetistraat), de Henry Fernandes-weg en Beni’s Park (Washingtonstraat) aangepaktkt, in Wanica de Commissaris Weyting-weg, Lelydorp (Scholencom-plex, Fajalobi-laan), Nieuwe Grond (Samboerastraat bij het stadion), Tout Lui Fout Kanaalweg en Dom-burg (Sir Winston Churchillweg), in Marowijne het Moengo Centrum en het Galibi Strand, in Commewijne Bakasroisie en Braamspunt en in Saramacca Jarikaba (Gross Michelweg).
De Trash Tag Movement (TTM) is benaderd door Suresur voor deelname en kreeg de Henry Fernandesweg toegewezen. Danique van Varsseveld van de TTM zegt in gesprek met De West, dat verschillende organisaties deelnemen aan de World Clean Up Day. De TTM heeft oproepen gedaan aan mensen in de verschillende ressorten om zich als vrijwilliger op te geven bij de schoonmaak van hun ressort. “Tot nu toe hebben we alleen positieve reacties gehad. We verwachten veel mensen die zullen komen om te helpen”, zegt Van Varsseveld. De organsiatie zal zich niet alleen bezighouden met schoonmaken, er zal ook langs de huizen worden gegaan om de bewoners voorlichting te geven. Overal in de Vere-nigde Staten (VS) en over de hele wereld, worden mensen aangemoedigd om op te staan en hun gemeenschappen op te ruimen om een ​​gezondere, duurzamere toekomst te creëren. In de VS vinden opruimingen plaats in alle 50 staten. Door samen te werken, willen Earth Day Network en haar partners actie stimuleren voor tastbare effecten op afval in onze omgeving. Verbeterde gezondheid, sterke investeringen en levendigheid in de gemeenschap kunnen worden bereikt zodra mensen weten dat hun gemeenschap schoon moet zijn. “Door te focussen op het lokale niveau, begint actie en aandacht zich op te bouwen in de richting van een wereldwijde beweging. De behoefte aan meer wereldwijde participatie in community cleanups kon niet op een urgenter moment komen”, zei Executive Director bij de Let’s Do It Foundation Merili Vares.
“Samen met het Earth Day Network kunnen we hele gemeenschappen mobiliseren als nooit tevoren. We zijn verheugd om deel te nemen aan National Cleanup Day en World Cleanup Day in 2019 en wereldwijd een impuls te geven terwijl we ons organiseren voor de 50ste verjaardag van Earth Day in 2020”, zei Kathleen Rogers, president van Earth Day Network. “Voortbouwend op best practices en geleerde lessen, zal onze Great Global Cleanup in april 2020, miljoenen mensen over de hele wereld samenbrengen om het grootste gecoördineerde vrijwilligersevenement in de geschiedenis te creëren.”

door Priscilla Kia

More
articles